Close

A kormány politikájába nem férnek bele a megszorítások

Egyetértünk a szakszervezetekkel: a megszorítások politikája megbukott – reagált a miniszterelnök szóvivője a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) nyílt levelére hétfőn.

 

MSZOSZ  nyílt levele Orbán Viktor Miniszterelnök Úrhoz:

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Bizonyára már elõkészítés alatt van az Országos Érdekegyeztetõ Tanács következõ ülése, ahol az Ön, illetve a kormány miniszterei részletesen bemutatják a munka világa szereplõinek a hetekben napvilágot látott Széll Kálmán Tervet. Annak érdekében, hogy a kormányzat a tárgyalásra elõzetesen felkészülhessen, néhány olyan szempontot elõre rögzíteni kívánunk, amelyek számunkra meghatározóak.

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége elutasítja azokat az indokolatlan megszorításokat, amelyek a munkavállalókat, vagy egy életen át dolgozó nyugdíjasokat érintik. Nem fogadjuk el, hogy külsõ nyomásra a kormány a bérbõl és fizetésbõl élõkkel fizettesse meg a gazdagok életszínvonalának további növelését. Ezért az új, igazságtalan adórendszer által okozott hiányt nem lehet a munkát keresõkkel, a rokkantnyugdíjasokkal, betegekkel vagy akár a vasutasokkal kifizettetni.

A szakszervezetek készek minden olyan javaslatról tárgyalni, amely révén kevesebb adóforintból minõségi szolgáltatásokat kapnak a munka világa szereplõi. Olyan javaslatokat várunk a kormánytól, amely munkalehetõséget ad és nem elvesz. Amelyik enged dolgozni, nem pedig hátráltat abban. A munkavállalók jogait erõsítõ módosításokat követelünk, és nem olyanokat, amelyek a munkáltatókat a dolgozók kizsákmányolására bíztatja.

Csak azok a reformok lehetnek sikeresek, amelyet támogatnak az állampolgárok és a gazdaság szereplõi, és visszaadják a dolgozni akarók hitét. A kormány lépései eddig nem ezt mutatták. A kiszivárgott hírek alapján egy olyan megszorító csomag képe bontakozik ki, amely elveszi azok esélyét a munkához jutásra, akik átmenetileg munkanélkülivé váltak, akik betegségük miatt rövidebb idõre eltávolodtak a munkaerõpiactól. Azok számára még borúsabb a jövõ, akik egyik napról a másikra veszítik el a nyugdíjba vonulás lehetõségét, pedig munkájukkal évtizedeken keresztül az embereket, hazájukat szolgálták. Üres ígéretek hangzanak el az életpálya-modellekre. Eddig csak a bérbefagyasztásról és a létszámcsökkentésrõl hallottunk konkrétumokat a javaslatban. Tekintettel arra, hogy ezek csak részinformációk, úgy gondoljuk, a kormánynak még van lehetõsége hogy a döntések meghozatala elõtt konzultáljon a társadalom jelentõs részét képviselõ szakszervezetekkel.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége továbbra is jóhiszemû a magyar kormány iránt, bár az elmúlt hónapok erre nem adtak túl sok okot. Jóhiszemûek vagyunk, mert tudjuk, hogy tárgyalások nélkül nincs megegyezés. A társadalmi békéhez pedig megállapodásra van szükség. Érezzük a felelõsségünket Magyarország jövõjéért, és érezzük felelõsségünket a munkavállalókért, a nyugdíjasokért. Ezért elvárjuk a kormánytól, hogy partnernek tekintse az MSZOSZ-t és a többi szakszervezeti konföderációt a reformok kidolgozásában.

Budapest, 2011. március 21.

Az MSZOSZ Elnöksége

 

Válasz:

A kormány politikájába nem férnek bele a megszorítások

Egyetértünk a szakszervezetekkel: a megszorítások politikája megbukott – reagált a miniszterelnök szóvivője a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) nyílt levelére hétfőn.

Mint Szijjártó Péter hétfői közleményében fogalmaz, a „Gyurcsány-korszak megszorításokra épülő gazdaságpolitikája rendkívül nehéz helyzetbe hozta Magyarországot, ezért a nemzeti ügyek kormányának növekedésre és munkahelyteremtésre épülő gazdaságpolitikájába a megszorítások nem férnek bele”.

Szijjártó Péter leszögezte, a kormány 10 év alatt egymillió új, legális munkahelyet hoz létre, ennek érdekében vezették be a minden idők legalacsonyabb kulcsával működő arányos adórendszert, szorították vissza a vállalatok bürokratikus terheit, és indították útjára az Új Széchenyi-tervet.

Nyílt levélben az MSZOSZ rögzíti: nem fogadják el, hogy a kormány a bérből és fizetésből élőkkel fizettesse meg a gazdagok életszínvonalának további növelését. A munkavállalói szövetség hangsúlyozza, hogy a szakszervezetek készek minden olyan javaslatról tárgyalni, amelynek révén kevesebb adóforintból minőségi szolgáltatásokat kapnak a munka világa szereplői.

(MNO-fidesz.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top