Close

Orbán: A médiatörvény európai törvény

Nem állja meg a helyét a médiatörvénnyel szembeni – a sajtószabadságot már-már temető – számtalan külföldi bírálat. Ha a kritizált pontokat jobban megvizsgáljuk, nem találunk olyan elemet a szabályozásban, amely ne lenne megtalálható valamely más, Európában működő médiaszabályozásban – olvasható a Magyar Hírlap keddi számában.
 

Ez egy európai törvény – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök több ízben is a magyar médiaszabályozásról, arra utalva, hogy a nemrég elfogadott törvény passzusai más uniós tagállamokban is léteznek.
Mint ismert, a miniszterelnökhöz hasonlóan számos kormánypárti politikus nyilatkozott a napilapnak, hétfőn Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: „A most olyannyira támadott törvény egyébként nyugat-európai és uniós modellek alapján készült. A példát a lengyel, a francia, az olasz, a baltikumi, a német, a brit szabályozások adták.”
Ha megvizsgáljuk más európai országok gyakorlatát, valóban ezt tapasztaljuk. Az egyik legtöbbet hangoztatott bírálat szerint nincs olyan demokratikus európai állam, amelynek médiatörvénye a nyomtatott és az online sajtóra is kiterjedne. Ezzel szemben Franciaországban tavaly óta a médiahatóság hatásköre az internetes és a lekérhető médiaszolgáltatásokra is kiterjed, Olaszországban pedig az AGCOM nevű szervezet nemcsak az elektronikus, a nyomtatott és az online sajtót felügyeli, hanem a telekommunikációs szektort is.
Nem állja meg a helyét az a kifogás sem, hogy a törvényben szereplő széles büntetési és bírságolási jogkör példa nélküli lenne. Németországban a gyermekvédelmi szabályok megsértése esetén az illetékes tartományi médiahatóság akár ötszázezer eurós (mintegy 140 millió forint) bírságot is kiszabhat. Finnországban ennek a duplájára is rúghat a médiaszolgáltatásokat sújtó szankció legfelsőbb mértéke, amelyet a helyi médiatestület előterjesztésére külön bíróság ró ki. Az sem igaz, hogy példátlan lenne a súlyos jogsértést visszaesőként elkövető tévé vagy rádió törlése a nyilvántartásból, ilyen esetben például a briteknél is visszavonják az engedélyt. Több országban lehetséges a műsorszolgáltatóval kötött szerződés vagy a neki adott engedély felbontása, felfüggesztése, visszavonása – így Portugáliában, Lengyelországban vagy Szlovákiában.
Sokan a médiabiztos intézményét támadják, holott Írországban is létezik hasonló jogkörökkel felruházott sajtóombudsman, s Litvániában két biztos is működik – olvasható a Magyar Hírlap keddi számában.
(Magyar Hírlap – fidesz.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top