Close

MTA: „Gutenberg technológiát vált”

Az Athenaeum az interneten projekt keretében a világhálón is kereshető lesz a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának és öt akadémiai kutatóintézet könyvtárának jelentős része. A könyvtár egy új közösségi térrel is várja a látogatókat, amelyben egy tizenhat férőhelyes digitális dolgozószoba, valamint egy előadó- és egy videokonferencia-terem is helyet kapott.

Az Akadémiai Könyvtár, valamint a Kémiai Kutatóközpont, az Ökológiai és Botanikai Kutatóintézet, a Pszichológiai Kutatóintézet, a Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézet és a Világgazdasági Kutatóintézet által létrehozott konzorcium 70 millió forintnyi támogatást nyert az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében. Az elnyert támogatás egyebek közt lehetővé teszi, hogy a MTAK és az öt kutatóintézet könyvtári gyűjteményeinek jelentős része az interneten keresztül is kereshető lesz 2011 őszétől. A könyvtár egy új közösségi térrel is várja a látogatókat, amelyben egy 16 férőhelyes digitális dolgozószoba is helyet kapott, valamint ez előadóterem és egy videokonferencia-terem is szolgálja ezentúl a munkát.

– Gutenberg technológiát vált – e szavakkal nyitotta meg a program bemutatására rendezett ünnepséget az Akadémia elnöke. Pálinkás József annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az interneten is könnyen elérhető tartalmak nem csökkentik a nyomtatásban megjelenő könyvek értékét, amelyet nem befolyásol a technológia fejlődése és átalakulása.

Pálinkás József visszaidézte könyvtárélményeit, amikor  hosszú órákat töltött olvasótermekben, könyvek  között, és sajnálattal jegyezte meg, hogy a most felnövő nemzedék bizonyosan híján lesz e könyvtárélménynek. – Akik a könyvek elektronikus változatával találkoznak, kevéssé érezhetik azt a közeli kapcsolatot, amelyet az idősebbek még megéltek a mívesen készített tartalmas alkotásokat szemlélve – fogalmazott az Akadémia elnöke, hozzátéve: a kényelem néha megfoszt minket attól az élménytől, amelyet egy könyv kézbevétele jelent. – Az Akadémiai Könyvtár most még kényelmesebbé teszi számunkra, hogy hozzáférjünk a jelentős tartalmakhoz, de remélem, hogy a jövőben is sokan lesznek kíváncsiak arra a különleges hangulatra, amelyet egy könyvtár nyújthat – mondta Pálinkás József.
Az eseményen Csépe Valéria, az MTA főtitkárhelyettese, valamint Kopp Mária, a Semmelweis Egyetem egyetemi tanára közreműködésével könyv-örökbefogadási ünnepséget tartottak. A rendezvényt Hegedűs Endre zongoraművész játéka színesítette, és megrendezték a Pannónia Női Borrend borkóstolóját is.

-et-

 Forrás: Magyar Tudományos Akadémia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top