Close

Egy kézbe kerül a közszolgálati hírszolgáltatás

Belénessy Csaba: egy kézbe kerül a közszolgálati hírszolgáltatás
A közszolgálaton belül egy kézbe kerül a hírszolgáltatás, de a közszolgálat csak egy töredéke a médiarendszernek – mondta Belénessy Csaba, a Magyar Távirati Iroda (MTI) napokban kinevezett vezérigazgatója szerdán az Inforádiónak.  Mint mondta, „tartalomszolgáltató lesz a távirati iroda, amely eddig nyersanyagot állított elő, azt pedig a médiumok eddig a maguk módján dolgozták fel”. Ha elfogadják a törvényt, akkor az MTI gyártja majd a közszolgálati híradókat a Duna, illetve a Magyar Televíziónak, valamint a Krónikát a Magyar Rádiónak. Belénessy Csaba szerint ez nem fogja uniformizálni a hírműsorokat. A jövőben is minden csatorna az arculatának és tartalmának megfelelő híradót fogja adni, ezért ennek megfelelőt kell gyártani – mondta.
 

 
Az MTI helyzetét teljesen átalakítja a hétfőn a parlamentnek benyújtott médiatörvény-javaslat – fejtette ki Belénessy Csaba.
Az MTI vezérigazgatója kiemelte: „semmiféle elbocsátási tervem nincs”. Az MTI továbbra is nagy létszámmal működik majd, hiszen sok feladat társul az eddigiekhez, ezért sok embert kell foglalkoztatni – mondta.
Belénessy Csaba hozzáfűzte, hogy egy ilyen feladat megrostálja a szakembergárdát. „Annyi embert foglalkoztatunk, amennyi az új munkához kell. Aki velünk tud jönni, az jön, aki pedig nem, az máshol keres – és remélhetőleg talál – munkát” – fogalmazott.
Belénessy Csaba szintén szerdán a Klubrádiónak adott interjújában a vidéki tudósítók kapcsán azt mondta, hogy közös tudósítói központot kellene kialakítani, ami viszont nem jelentené azt, hogy egy ember tudósítana az összes közmédiumnak. Mint mondta, még nem döntötte el, megyénként vagy régiónként, de tudósítói csoportok létrehozását tervezi. Az ő feladatuk lenne, hogy képben, hangban és írásban rögzítsék az eseményeket, emellett pedig a kisebb médiumoktól is felvásárolnák az információkat.
Ezt a rendszert a Kárpát-medencében is szeretné kialakítani mindenhol, ahol nagyobb magyar nyelvű közösségek vannak. Emellett a külföldi hálózatot is megtartaná, de azt is át kell alakítani – mondta Belénessy Csaba.
MTI-gondola.hu
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top