Close

Ismét vörösiszap került a Torna patakba

Újra gipszet és savat kell önteni Kolontárnál a Torna patakba, mert a reggel óta tartó esőzés belemosták a vörösiszapot a patakba, és a szakemberek attól tartanak, hogy a lúgosságot mutató pH-érték ismét emelkedhet.
 
A folyamatos mérések szerint a Torna patak vizének pH-értéke a 14 fokú skálán jelenleg 8, ez a mutató általában 7-es a nem szennyezett  folyóvizekben.

A patak vizének a jelenlegi mérések szerint nagy a sótartalma, és a szennyezőanyag minden bizonnyal erősen elszínezi, megfesti majd a Marcalt is, de komoly veszélyt nem jelent – közölték szakemberek.
A Torna patakba főként a még nem kármentesített mezőgazdasági területekről jut be az esővízzel a vörösiszap, a zagytározó kiszakadt részét egy három méter magas védősánccal vették körbe, és két lecsapolóárkot is kiépítettek. A tározóból csorgó vizet egy közömbösítőhelyre vezetik és így juttatják vissza a patakba.
A vízügyi szakemberek elmondása szerint a Torna-patak 25 kilométeres szakaszán 55 hektárnyi földterület szennyeződött, ezen a kármentesítést öt héttel a katasztrófa után még nem tudták elkezdeni. A Marcal folyó és a Torna-patak mentén több helyen is sok tonnányi gipszet és több száz liter savat halmoztak fel, hogy szükség esetén azokkal próbálják meg közömbösíteni a víz lúgosságát, s így a szennyeződés ne érhesse el a Duna főágát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top