Close

A választói akarat

A választói akarat teljesítése nem gyengíti a demokráciát
Lázár János azt javasolja a parlament alkotmányügyi bizottságának, hogy költségvetési, költségvetés-végrehajtási, adó-, járulék és illetékügyekben bizonyos esetekben legyen az Alkotmánybíróságnak felülvizsgálati jogköre.
 
 

Az elmúlt tíz napban éles vita bontakozott ki a különadóról – hangsúlyozta Lázár János a Fidesz frakcióvezetője hétfőn a Parlamentben napirend előtti felszólalásában.
A vitában elhangzottakat mérlegelve, megfontolva, arra az elhatározásra jutottam, hogy megkérem a költségvetési tanácsot, hogy mérlegelje és ellenőrizze javaslataimat. A szakszervezetek és érdekképviseletek a meggyőzés erejével léptek fel, ezért a mai napon kértem az Országos Érdekegyeztető Tanács összehívását – mondta Lázár.
A tárgyalások eredményeként, a javaslat nem érinti a nyugdíjba vonuló közalkalmazottakat. A Munkástanácsok és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének nyomására pedig három és fél millió forintra módosítottuk azt az összeghatárt, amely felett 98 százalékos adó terheli a végkielégítést – jegyezte meg a fideszes képviselő.
A társadalmi igazságosság jegyében a különadót egészen 2005-ig visszamenőleg kiterjesztettük a jó erkölcsbe ütköző jövedelmekre – tette hozzá Lázár.
Az a meggyőződésem, hogy a választói akarat teljesítése soha nem gyöngít egy demokráciát – emelte ki. Ma Magyarországon sokkal erősebb lenne a demokrácia, ha a pártok mindig betartották volna választási ígéreteiket. A választási ígéret betartása mindig a demokráciát erősíti – fűzte hozzá.
agyarországon legyen erősebb demokrácia!
Lázár János elmondta, hogy a délután folyamán az alkotmányügyi bizottság rendkívüli ülésen Balsai Istvánnal közösen javaslatokat terjesztenek elő. A Fidesz frakcióvezetője azt javasolja az alkotmányügyi bizottságnak, hogy ne kösse össze az Alkotmánybíróság hatáskörét a népszavazási tilalmakkal. Továbbá költségvetési, költségvetés-végrehajtási, adó, járulék- és illeték- ügyekben bizonyos esetekben legyen az Alkotmánybíróságnak felülvizsgálati jogköre. A politikus példaként említette az alapjogokat, az élethez, emberi méltósághoz, személyes adatok védelméhez való jogot .
Magyarországon a képviseleti demokrácián belül a többségi demokrácia intézményi és elvi rendszerét kell erősíteni, annak a rovására is akár, ami az elmúlt húsz esztendőben kialakult. Érvényesülhessen az a felelősség, amit a választóktól kaptak azok, akiket megválasztottak – szögezte le a Fidesz frakcióvezetője. Lázár János arra kérte a képviselőket, hogy közösen teljesítsék a választóknak tett ígéretüket azt, hogy Magyarországon erősebb demokrácia legyen.
Az MSZP a saját pénzét félti
A kormány nevében reagáló Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter kifejtette: az MSZP egész demokráciaféltése mögött egy dolog állt, hogy az erkölcstelenül kifizetett pénzeket valahogy meg kellett menteni. Közölte, Lázár János javaslatával eleget tett a jogállami követelményeknek úgy, hogy az Alkotmánybíróság alapjogi szempontból gyakorolhatja a normakontrollt.
A Ház előtt a módosító indítványok
Benyújtotta a 98 százalékos különadó bevezetéséről szóló, Lázár János-féle javaslathoz módosító indítványait a parlament számvevőszéki és költségvetési bizottsága hétfőn kora délután. Az Országgyűlés honlapján olvasható javaslatok értelmében a jogszabály rendelkezéseit – 2010 helyett – a 2005. január 1. napját követően megszerzett jövedelmekre kell majd alkalmazni.
A bizottsági módosító indítvány – összhangban a Lázár János fideszes frakcióvezető által az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács hétfői ülésén elmondottakkal – kezdeményezi a 98 százalékos különadó összeghatárának 3,5 millió forintra emelését, amelybe a szabadságmegváltás nem tartozna bele. Az állami és önkormányzati vezetők, valamint a köztulajdonban álló cégek vezetői és felügyelőbizottságának tagjai esetében megmaradna a különadó 2 millió forintos összeghatára a szabadságmegváltással együtt.
A különadóról szóló szabályok nem vonatkoznának a nyugdíjba vonulókra.
(fidesz.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top