Close

Két ezüst és egy bronz a páston

Két ezüst és egy bronzérem jutott a mai napra, a párizsi vívó világbajnokságon. Női párbajtőrben Szász Emese ezüstérmet szerzett, miután a fináléban 15-10-re kikapott a francia Maureen Nisimától. A férfiak versenyében Boczkó Gábor bronzérmes lett. A kerekesszékesek között Krajnyák Zsuzsanna a második helyen végzett.

Szász Emese a 64-es főtáblán először a litván Jurate Stucinskaitét győzte le 15-9-re. Majd következett az észt Julija Beljajeva (12-5) és az amerikai Kelley Hurley (15-7). Mire felocsúdhattunk volna, Szász már negyeddöntős ellenfele „elfogyasztására” készült. A legjobb nyolc között a női párbajtőrvívás legendás versenyzőjével, a franciák olimpiai és világbajnok vívójával, Laura Flessel-Coloviccal találkozott. A páston óriási csörte csata folyt, s Szász csak minimális különbséggel, egészen pontosan egy asszóval győzte le a „veterán” klasszist. A huszonnyolc esztendős vívó, 15-14-es sikerével készülhetett az esti megmérettetésekre. 
Az elődöntőben az olasz Nathalie Moellhausennel csapott össze, aki ellen könnyed vívással tudott nyerni 15-8-ra. Ezzel az eredménnyel Szász döntőbe került, s élete legjobb világbajnoki helyezését érte el, hisz vb fináléban még sohasem lépett pástra idáig. 
A döntőben a francia Maureen Nisimával vívott, így a lecke duplán fel volt adva a magyar lánynak, hisz a hazai pálya, vagyis a Grand Palais négyezres közönsége is Szász „ellen” volt. Az első pihenőig Nisima négy tussal meglépett Szász elől (2-6). Az állás sajnos ezután sem változott. A franciának több pontos kitörése is volt és még a pást végére szorulva, is tudott tust adni, így a Vasas versenyzőjének egyre kilátástalanabbá vált a helyzete. A mérkőzés felénél azonban fordult a kocka, s Szász hirtelen magára talált, ennek eredményeként 10-13-nál, az utolsó harmad elején még élt a halvány remény a fordításra, de Nisima időben kapcsolt, s hamar eldöntötte a világbajnoki arany sorsát. A végeredmény: 10-15 a francia javára.
Férfi versenyzőinknél Boczkó Gábor bronzérmes lett. Az egyéniben háromszoros Európa-bajnok, olimpiai negyedik sportoló, eddigi legjobb eredményét érte el világbajnokságon egyéniben, miután 15:11-re kikapott az észt Nikolai Novosjolovtól.
 
Krajnyák Zsuzsanna, Szász Emeséhez hasonlóan szintén ezüstérmet szerzett, azzal a különbséggel, hogy ő a kerekesszékesek párbajtőrversenyében lett második. Az „A kategória” mezőnyében a csoportszakaszt követően a 16-os táblán legyőzte a kanadai Ruth Sylvie Moselt (15-0), az orosz Olga Irnyevát (15-6) és a hongkongi Justine Ng-t (15-13), végül 15-8-ra kikapott a szintén hongkongi Ju Csuj Jitől. Krajnyák Zsuzsannának ezzel az ezüstérmével teljessé vált a világbajnoki éremkollekciója. A mai nap után, már csak egyet kívánhatunk: legyen aranyos a folytatás!
Fotó: Reuters 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top