Close

Miniszteri megbízott koordinálja a mentesítést

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Szabó Csabát nevezte ki a vörösiszappal elöntött térségben zajló mentesítési munkálatokkal, földcserével kapcsolatos koordináló-egyeztető feladatok ellátására.

 Fazekas Sándor, aki pénteken ellátogatott a térségbe, Kolontáron tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a miniszteri megbízott, akinek a kinevezése 2010. november 5-től 2011. május 5-ig szól, a Vidékfejlesztési Minisztérium hatáskörébe tartozó valamennyi területen koordinálja a feladatokat, és képviseli a tárcát.

Szabó Csaba egyeztet a területen gazdálkodókkal az esetleges földcseréről vagy az energianövények termesztésében való részvételről, feladata lesz továbbá a vállalkozásokkal és az önkormányzatokkal való kapcsolattartás, a kárfelmérések pontosítása – közölte a miniszter.

A cél, hogy minden érintett egyértelmű tájékoztatást kapjon, és minél gyorsabban megtörténjen a kártalanítás – hangsúlyozta, hozzátéve: a Nemzeti Földalap (NFA) tájékoztatása szerint 20 kilométeres körzetben hatezer hektár állami földterület áll rendelkezésre, amit csereföldként fel tudnak ajánlani a gazdáknak.

Fazekas Sándor kiemelte, hogy a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal felügyelete mellett, helyi vállalkozók bevonásával megkezdték a – lúgos kémhatást semlegesítő – dudarit betárcsázását azon a 150 hektáros területen, amelyet a vörösiszap vékony rétegben (1-2 centiméteren) öntött el.

Szólt arról is, hogy megtekinti a Gödöllői Egyetem kísérleti energiafűz-ültetvényét is, amely hozzájárul a termőterületek művelésben tartásához. Hozzátette: szomorú aktualitást ad ez a katasztrófa a biomasszából történő energianyerésnek, amely országosan is napirenden van.

A miniszter a mentesítési munkákról és a gátépítésről is tájékozódott, és a polgármesterektől a helyi vállalkozásokat tartalmazó lista összeállítását kérte.

Fazekas Sándor a megbeszélésen javaslatot tett a vállalkozások megsegítésére, és hangsúlyozta: fel kell hívni a lakosság figyelmét arra, hogy a helyben gyártott vagy termelt termékek biztonsággal fogyaszthatók. A miniszter azt követően tett erre javaslatot, hogy a polgármesterek arról tájékoztatták: egy áruházlánc a napokban küldött vissza két szállítmány kolontári tojást, és a települések lezárása miatt jelentős forgalomkiesést szenvedtek el a helyi vállalkozók.
(MTI-fidesz.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top