Close

Papcsák: Gyurcsány visszaélt hivatali hatalmával

Sukoró, a sanghaji világkiállítás és az Omninvest Kft. ügyében indított vizsgálatot a KEHI, amely megállapította: mindhárom esetben jelentős anyagi kár érte a magyar államot. A vizsgálat részleteiről Papcsák Ferenc volt elszámoltatási kormánybiztos utódjával, Budai Gyulával tartott közös sajtótájékoztatóján tájékoztatta a sajtó képviselőit a Parlamentben.

Júliusban négy ügy kivizsgálását jelentettük be, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) egyelőre kettőt teljesen, egyet pedig részlegesen vizsgált ki – jelentette be Papcsák Ferenc, aki a részletekről szólva elmondta: mindhárom esetben jelentős anyagi kár érte a magyar államot.

A kormány tagjai tudtak a törvénysértésről

A sukorói beruházás esetén a játékkaszinók jogszabályi környezetét a jogszabályokba ütköző módon alakították ki, míg a játékadó nagyarányú csökkentésével a magyar költségvetési érdekek sérültek jelentősen, sőt a projekt annak ellenére lett kiemelte beruházás, hogy fontos közcélokat nem teljesített.

Mint fogalmazott, a rendelkezésre álló adatok alapján Bajnai Gordon, Veres János, Draskovics Tibor és Szabó Imre tisztában volt azzal, hogy a beruházás kiemelté nyilvánítása törvénysértő volt. Ebben az ügyben felmerült Gyurcsány Ferenc ellen hivatali hatalommal való visszaélés alapos gyanúja.

 Izzók 790 forint helyett 13 ezerért

A 2010-es sanghaji világkiállítás körüli vizsgálatokról szólva Papcsák Ferenc arra hívta fel a figyelmet, hogy a KEHI elnöke a magyar pavilon körüli ügyben hűtlen kezelés és más bűncselekmények alapos gyanúja miatt tett feljelentést. Hozzátette azt is, hogy a magyar pavilon eredetileg 2000 négyzetméteres és kétszintes lett volna, azonban végül egyszintes és 1000 négyzetméteres lett.

A világkiállításra szánt 3,2 milliárdos költségvetés azonban mégsem csökkent, sőt az alvállalkozók alvállalkozóin keresztül az erre szánt összeg szinte követhetetlen módon „szétfolyt”. Mint folytatta, eddig nem minden céget sikerült megtalálniuk, de jelenleg egy 102 fős alvállalkozói hálót tudtak felállítani, melyek között számos, a megbízás fővállalkozójához családi szálon köthető vállalkozás is található.

Számos szerződés a magyar állam számára rendkívül hátrányos volt – jegyezte meg Papcsák Ferenc, aki példaként egy izzóvásárlási szerződést említett, ahol az izzót Magyarországon 790 forintért lehet beszerezni, azonban a dokumentum szerint 13 ezer forintért vásárolták meg darabját a világkiállítás helyszínén.

Értékpapír vásárlás állami támogatásból

Papcsák Ferenc volt elszámoltatási kormánybiztos az Omninvest-üggyel kapcsolatban elsőként arra hívta fel a figyelmet, hogy a cég idén nyárig egy ciprusi offshore cég tulajdonában volt, jelenleg pedig egy romániai székhelyű vállalkozáshoz van bejegyezve. Mint mondta, az állam 2 milliárdos támogatásával kapcsolatosan számtalan szabálytalanságot tártak fel. Hozzátette: már a pályázat kiírását megelőzően támogatásáról biztosította a kormány az Omninvestet, és a támogatásból értékpapírokat vásároltak. Papcsák kitért arra is, hogy az állam a remélt 5 milliárdos bevétel helyett mindössze 110 millió forintot könyvelhetett el.

Az Omninvest Kft. több alkalommal is jogosulatlan versenyelőnye megszerzése miatt a KEHI feljelentést tett – jegyezte meg Papcsák, aki végül elmondta azt is, az Omninvest felajánlotta a kétmilliárdos állami támogatás visszafizetését.

Ki kell vizsgálni az ügyeket!

Papcsák Ferenc elvégzett munkájáért hálás lehet a magyar társadalom – hívta fel a figyelmet Budai Gyula új elszámoltatási kormánybiztos, rámutatva, a Fidesz betartotta, és be is fogja tartani választási ígéreteit, és az elmúlt nyolc esztendő korrupt politikusait el fogja számoltatni. Mint fogalmazott, azzal az elszántsággal fogja elődje munkáját folytatni, ahogy az állami földek privatizációjának kivizsgálásai esetében is tette. Amit Papcsák Ferenc elkezdett, azt tovább fogom vinni és befejezem – szögezte le Budai.

Az új elszámoltatási kormánybiztos újságírói kérdésre reagálva elmondta, a jövőben többek között a MALÉV, a moszkvai külkereskedelmi központ, az M6-os autópálya, a MÁV, a MÁV-Cargo és a kormányzati negyed körüli anomáliákat is felül szeretnék vizsgálni.

Nem kiemelt beruházás az Álomsziget

Ezzel kapcsolatban Budai Gyula elmondta: csütörtöktől visszavonta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Hajógyári-szigetre tervezett és az előző kormány által elfogadott Álomsziget-projekt kiemelt beruházássá nyilvánítását. A kormánybiztos hozzátette: Matolcsy feloldotta a projekt titkosítását is. Az iratokat Veres János korábbi pénzügyminiszter 10 évre titkosította, Budai szavai szerint azért, „mert az abban található bűncselekmények elévülési ideje 10 év”. A kormánybiztos leszögezte: néhány napon belül a nyilvánosság elé állnak az ügy részleteivel.
(fidesz.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top