Close

„Meg kellett menteniük a Szent Koronát”

A múltra való emlékezés nem más, mint a jövő iránti elkötelezettség – idézte II. János Pál pápa szavait Hende Csaba honvédelmi miniszter a Szent Korona Emlékhely avatásának pénteki ünnepségén Veszprémben, ahol az egykoron Sziklának nevezett katonai erődítmény falán elhelyezték a Szent Koronát ábrázoló domborművet.

 Azoknak a hősöknek újítjuk meg az emlékét, akik a legnehezebb időkben átmentették a magyar Szent Koronát és vele mindazt, amit jelent; a nemzet, a haza, a szabadság és az alkotmányosság ügyét – jelentette ki a tárcavezető a dombormű avatásán.

A korona alatti palástot jelképező és a régi Magyarország területének határvonalait ábrázoló bronz műalkotáson ez olvasható: „itt őrizték a magyar Szent Koronát és Szent Jobbot 1944. november 6-a és december 6-a között”.

A domborművön olvasható mindazon koronaőrök neve is – élükön a parancsnokuk, Pajtás Ernő ezredes nevével -, akik a Szent Koronát Veszprémbe, majd nyugatra menekítették a második világháború végén, s ott átadták azt az amerikai hadsereg parancsnokságának.

A miniszter szerint ezek a hősök olyan értékek „megszentelt képét” mentették meg nekünk, amelyeket „ember nem vehet el és nem adhat, mert a kezdetektől hozzá tartoznak emberségünk és magyarságunk lényegéhez”. Hende Csaba hangsúlyozta: a koronaőrök egy vesztes háborúban, „az összeomlás kellős közepén vittek sikerre egy szinte lehetetlen küldetést: meg kellett menteniük a Szent Koronát”.

Mint emlékeztetett, ők voltak azok, akik a Szent Koronát nem hagyták sem „a nemzetvesztő szerencselovagok kezén, de nem hagyták az országot megszálló diktatúra csapatainak kezére sem jutni”, és nem hagyták elmerülni a háborús országutak zűrzavarában, a légitámadások, bombázások poklában sem. A koronaőrök mellette voltak mindig úgy, ahogy a helyzet megkövetelte – mondta a honvédelmi miniszter, emlékeztetve: ha kellett, szenespincében, marhavagonban és teherautón menekítették a Szent Koronát, vagy éppen elhagyott lövészgödörbe temették.

Ez a hatalmas küldetés olyan méltóságot és tartást adott ennek a maroknyi honvédnek, amely átvezette őket minden viszontagságon és veszélyen – fogalmazott a miniszter, emlékeztetve arra is, hogy a koronaőrök „a szövetségeseknek is csak azután voltak hajlandók átadni a rájuk bízott kincset, miután meggyőződtek arról, hogy azt nem hadizsákmányként fogják kezelni”, s a Szent Korona megkapja majd az illő tiszteletet és védelmet.
Az amerikai nemzet kezébe tették le a magyar nemzetet megjelenítő Szent Koronát – fogalmazott Hende Csaba.

Horváth Zsolt, a Fidesz veszprémi országgyűlési képviselője, a Szent Korona Emlékhely létesítésének kezdeményezője az MTI-nek elmondta: példaértékű összefogás jött létre az emlékhely létesítése érdekében, s a több mint kétmillió forintba kerülő műalkotás közadakozásból valósult meg. Hozzátette: elsősorban azonban a Honvédelmi Minisztérium, Veszprém önkormányzata és a Keresztény Katonák Szövetsége támogatta anyagiakkal az emlékhely létesítését. A Szent Korona emléktábla alkotója Lugossy László veszprémi szobrászművész.

Az ünnepség alatt díszpárnán látható volt a Szent Korona hiteles másolata. Jelen volt az ünnepségen Pintér Zoltán vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összfegyvernemi Parancsnoksága légierő haderőnemének parancsnoka. Az emlékművet megáldották a történelmi egyházak képviselői. Az ünnepségen Márfi Gyula veszprémi katolikus érsek a Szent Koronát „nemzeti függetlenségünk megszentelt szimbólumának” nevezte.

Az avatóünnepet követően Hende Csaba a Petőfi Színházban köszöntötte a fennállásának 25. éves jubileumát ünneplő Légierő Zenekart, amely ezt követően ünnepi koncertet adott.
(MTI-fidesz.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top