Close

„Elengedhetetlen, hogy új rendőrség szülessen”

 A belügyi államtitkár szerint a rend érdekében elengedhetetlen, hogy új rendőrség szülessen. A rendészeti tárgyú és azokkal összefüggő törvényeket módosító javaslat általános vitáját megnyitó expozéjában Kontrát Károly szerdán a parlamentben kijelentette, hogy szakítanak az elmúlt évek gyakorlatával, amelyek szerint a rendőr az állami uralom jelképe és végrehajtója, ennek érdekében a rendőröket is ellenőrizni akarják. 
 

 
 
Kontrát Károly leszögezte, hogy a rendőrnek elsősorban védelmet és biztonságot kell szolgáltatnia, amire csak egy értékeiben, gondolkodásmódjában és mentalitásában megváltozott, megújult rendőrség képes. Mint mondta, olyan rendőrökre van szükség, akik méltóak a társadalom megbecsülésére. Hozzátette, hogy ehhez olyan normákat kell kialakítani, amelyek elősegítik, hogy a rendőrséget tiszteljék. Elmondta, a rendőrséget olyan szervezetté kell átalakítani, amelyik munkája során figyelemmel van az ország területeinek különféle társadalmi, szociális és gazdasági adottságaira.
Elengedhetetlennek nevezte, hogy a legkevésbé biztonságos területeken megfelelő létszámú rendőr legyen. Az államtitkár azt mondta, hogy a javaslat elfogadásával hatékony eszközöket teremtenek a rendészeti korrupció határozott és gyors visszaszorítására. Közölte, hogy szigorítják a hivatalos állományba kerülés és a szolgálati viszony fenntartásának előéleti követelményeit, ezért bevezetik a megbízhatósági vizsgálatot. Kijelentette, hogy az úgynevezett integritásteszt a külföldi gyakorlatban is működik.
Garanciális szabálynak nevezte, hogy a vizsgálat felett az ügyész törvényességi felügyeletet gyakorol. Elmondta, hogy a törvényjavaslat egyúttal átalakítaná a rendőrség szervezeti rendszerét. Ezután a rendőrség szervezeti rendszerébe illesztve rendőrségi szervként határozzák meg a belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési feladatokat ellátó szervet, illetve a Terrorelhárítási Központot. Így jövőre a rendőrség az országos rendőrfőkapitány vezetése alatt álló általános rendőri feladatok ellátására létrehozott szervből, a Terrorelhárítási Központból illetve a Nemzeti Védelmi Szolgálatból állna. Kijelentette, hogy ki kell alakítani a belső bűnmegelőzés és bűnfelderítés új mechanizmusát.
Kitért arra is, hogy az információcsere javítása és az uniós tagállamok közötti együttműködés érdekében a javaslattal módosítani szeretnék a hatályos rendőrségi törvényt. Megjegyezte, szűkítik annak lehetőségét, hogy a hivatásos állomány tagja szervezeti átalakításkor alanyi jogon kezdeményezhesse a szolgálati viszonyának megszüntetését.
(MTI-fidesz.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top