Close

Az államnak a támogatásért elvárásai vannak

 

 A közfoglalkoztatás új rendszeréről beszélt Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a köztéve Ma reggel című műsorában.

Czomba Sándor a közfoglalkoztatást – mint foglalkozatási formát – „szükséges rossznak” nevezte. A legfontosabb az elsődleges munkaerőpiacon való részvétel lehetőségének biztosítása – tette hozzá. A közfoglalkoztatással kapcsolatban a politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a tavalyi évben 170 ezer ember úgy kapott 28.500 forintos rendelkezésre állási támogatást, hogy egy napot sem dolgozott. Ezért fogalmazta meg Czomba Sándor azt, hogy az államnak ezért a támogatásért elvárásai vannak.

Az államtitkár beszélt a bevezetendő új közfoglalkoztatási rendszerről is. Az új rendszernek három lába lesz: országos közmunka program, önkormányzati nyolc órás közmunka program és az önkormányzati részmunkaidős, négy órás program. Ezen kívül más civil szervezeteket is kívánunk támogatni, akik munkát tudnak adni az embereknek – tette hozzá Czomba Sándor.

A finanszírozás kapcsán az államtitkár elmondta: az idei évre eredetileg 55 milliárd forint volt előirányozva a közfoglalkoztatásra, de várhatóan a tényleges kifizetések meghaladják a 75 milliárd forintot, jövőre pedig 64 milliárd forint körüli összeget szánnak ezen terület támogatására.

Czomba Sándor arra is felhívta a figyelmet, hogy az előző kormány által elindított Út a munkába program néhány szerződése átnyúlik a jövő évre is, de ez szabálytalan, mert a törvény úgy rendelkezik, hogy csak december 31-ig lehet kötelezettséget vállalni, emiatt számos szerződés felbontásra kerül.

(fidesz.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top