Close

Emlékezés Mikes János megyés püspökre

Egy katolikus pap által katolikus püspökről írt könyvecske

Az én repülő püspököm! – üdvözölte XI. Piusz pápa, mikor elsőként a püspökök közül repülőgéppel érkezett a Vatikánba. Almássy László sivatagkutatót bízta meg pilótaként és sofőrként is. Megtehette, hogy Vas vármegyében az elsők között vásárolt autót. Mint egyik kuruc őse, Mikes Kelemen kísérte a vezérlő fejedelmet, akként állt ő is 1921 áprilisában, a titokban a szombathelyi püspöki palotába érkező IV. Károly mellé.
Székely László (1894-1991) jeles szombathelyi egyháztörténész, pap-költő, plébános 1912 és 1935 közötti munkatársa volt gróf Mikes János megyéspüspöknek, akinek élete kész regény. Jól tudta ezt Géfin Gyula (1889-1973) szombathelyi papi-szemináriumigazgató, pápai plerátus neves Vas megyei egyház-történetíró, akinek szombathelyi levéltári gyűjtőmunkája adta az alapot Székely Lászlónak, hogy a könyv megírásához fogjon. A Mikes érsek-püspökről szóló könyvet 1966-ban írta meg székely László (akkor még csupán az íróasztal fióknak), amelynek történeti forrásait még Géfin Gyula válogatta össze. Doktorátusukat mindketten Mikes püspöksége idején szerezték.
Mikes püspök negyedévszázadig töltötte be tisztségét, és meghatározó alakja lett Nyugat-Dunántúl katolikus egyháztörténetének. A szombathelyi egyházmegyét alapító Szily János után egy újabb János püspök, akinek a nagy modernizáció vált feladatává. Mikes Jánosról már életében legendák keletkeztek. Ezek máig közismertek a papság és a világi hívek közt egyaránt. Kiváló jelensége volt ő a szombathelyi püspöki palotának, melyet főúri rezidenciává tett.
Székely László kiválóan ötvözte könyvében a püspök életéről és haláláról rendelkezésre álló források tartalmát, a visszaemlékezők történeteivel.
Végül 1945. március 28-án, nagyszerdán, főpapi díszbe öltözve, fellépése erejével akart hatni a bevonulókra. „Ne féljen, ez kultúrhadsereg” – mondta még a plébánosának. Azután végül főpapi ékszereit a Vörös Hadsereg katonái lopták le testéről, miután holtan esett répceszentgyörgyi kastélya lépcsőjén…
A könyv lebilincselő olvasmány, olyan jó, hogy nem lehet letenni.
Az én életutam (1931-…) is több szállal kötődik eme remekbe szabott könyv írójához, a szép-emlékű dr. Székely Lászlóhoz. Először én kerestem fel őt Győrvárott a plébánián. Személyes kapcsolataink jóbarátsággá fejlődtek. Bölcsészettudományi doktori dolgozatomban (1967) több oldalon értékeltem az ő költői, irodalom-szervezői munkásságát. Több kézzel írott levelét máig őrzöm.
Ezen ajánlott kötet a szerző, Székely László születése 115., és a bemutatott, izgalmas életű Mikes János pappá szentelése 110. évfordulóján látott napvilágot: több mint 40 év asztalfiókban való porosodás után.
Székely László: Emlékezés Mikes János gróf szombathelyi megyéspüspökről. Dr. Veres András püspök Ajánlásával. Szerkesztette, a jegyzeteket összeállította és az utószót írta: Soós Viktor Attila. Az archív fényképeket válogatta és a zárszó tanulmányt írta: Bakó Balázs. Magyar Nyugat könyvkiadó, Vasszilvágy, 2009. 275 oldal. (A Magyar Nyugat Történeti Kiskönyvtára. 11)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top