Close

Lakhatáshoz való jogot!

Az LMP tiltakozó akciót tartott a hajléktalan embereket gyakorlatilag bűnözővé minősítő belügyminisztériumi törvényjavaslat ellen. A Deák téren és a Dózsa György úti metróaluljáróban tartott megmozduláson földre terített kartonlappal és pokróccal invitálták az embereket, hogy próbálják ki, milyen a fedél nélkül élő emberek élete. A belügyminisztérium javaslata még ezt is megvonná tőlük, kitiltaná őket a közterekről.
A sajtótájékoztatón Kaltenbach Jenő, az LMP fővárosi listás jelöltje elmondta, hogy örömmel hallgatta Orbán Viktor parlamentben elhangzott reakcióját az egyik parlamenti képviselő cigánybűnözést tartalmazó felszólalására. A miniszterelnök elítélte a kifejezés használatát és az emberi méltóság tiszteletben tartására hívta fel a figyelmet. Kaltenbach sajnálja viszont, hogy a miniszterelnök nem figyelmeztette erre a belügyminiszterét is a hajléktalan embereket kriminalizáló törvényjavaslat benyújtása előtt. Az emberi méltósághoz való jog mindenkit egyenlően megillet, köztük a hajléktalan embereket is. Mint az LMP-s politikus elmondta, a párt álláspontja szerint a lakhatáshoz való jog az emberi méltósághoz való jog része, ezért azt tiszteletben kell tartani, és elő kell segíteni annak érvényesülését.

Kaltenbach kijelentette, hogy ha az LMP bejut a budapesti közgyűlésbe, számlát nyitnak, amelyre minden fővárosi képviselő havonta befizethet egy összeget, amelyet a hajléktalan-probléma megoldására fordítanának.

Az LMP fővárosi listáján szereplő Somfai Ágnes hangsúlyozta, hogy a hajléktalanság társadalmi, nem pedig rendészeti kérdés. Ezért elfogadhatatlan, hogy a kormány a hajléktalanság problémájára nem a hajléktalan embereket otthonhoz segítő társadalompolitikai intézkedésekkel, hanem a közterekről való kitiltásukkal kíván válaszolni. A javasolt intézkedések a probléma elfedését célozzák az orvoslás helyett, ráadásul súlyosbítják azt.
Az utcai hajléktalanság visszaszorítása érdekében javasoljuk:

  • Hajléktalanellátó-rendszer fejlesztését. Olyan menedékhelyek kialakítását szorgalmazzuk, amelyeket hajlandók is igénybe venni az emberek, szemben a jelenlegi helyzettel, amikor inkább az utcát választják a szállókon tapasztalható körülmények miatt. A krízisszolgálatok megerősítése, a nappali melegedők hétvégi nyitva tartása is javítja az ellátást. Az ellátás állami és kiegészítő normatíváját felül kell vizsgálni, a visszaéléseket ki kell küszöbölni.
  • Az önkormányzatoknak aktívabban részt kell venniük a tudatos lakás- és szociális lakásgazdálkodási tevékenységekben! Javasoljuk továbbá a lakástámogatások igazságos elosztását, a lakásfenntartási támogatások jelentős emelését és kiterjesztését.
  • Határozott lakáspolitikai fordulatra, kiterjedt közösségi lakásszektor kialakítására van szükség, ami Magyarországon kirívóan alacsony.
  • Az otthon mellett a hajléktalan emberek képzését és foglalkoztatását is támogatni kell, figyelembe véve, hogy minden eset egyedi. A hajléktalanok képessé tétele szociális aprómunkát igényel, amit az önkormányzatoknak is támogatniuk kell. Fontos a közösségi gondoskodás megteremtése, a valahova tartozás érzésének biztosítása.
  • Nagyon fontos még a szemléletváltás: ma sajnos sokszor nem az önkormányzatok segítő hozzáállása a jellemző. Néhány példa, hogy mit tehetnek az önkormányzatok: szociális problémákkal foglalkozó civil szervezetek, alapítványok tevékenységének támogatása, hajléktalanokat foglalkoztató programokhoz helyiségek biztosítása, üresen álló önkormányzati épületek hajléktalanok általi felújítását, majd benne lakások kialakítását célzó projektek támogatása, alapítványi rendszerben működő közösségek támogatása. A főváros koordinálja a kerületekben folyó projekteket, tevékenységeket.
  • Párbeszédet a különböző szakmai és civil szervezetekkel, érdekképviseleti csoportokkal, hajléktalanokkal a valós megoldások kialakítására.

Forrás: lehetmas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top