Close

Hallod? Neked szól!

,,Azt gondoltam, hogy a mindent elárasztó importzene árnyékából legalább évente egy napra egy kis fényt koldulhatunk a saját értékeink megvilágításához. Hogy áldozzunk egy kis figyelmet a hagyományainknak – mert sokféle van – és a sok megszületett, de a közönség előtt szinte ismeretlen, hiába megírt új műnek, és az ezeket megalkotó új tehetségeknek. Egynapos ünnepre gondoltam, amely nekünk és rólunk szól, mi szervezzük, ahogy mondják, ‘alulról’.” (Presser Gábor)

 
Szeptember 12-én, vasárnap a Magyar Dal Fővárosában, Egerben öt színpadon, Budapesten, 16 helyszínen, további kilenc településen pedig számtalan ponton várják a programok mindazokat, akik immár harmadik alkalommal szeretnék együtt ünnepelni magyar zenét.
      Most vasárnap mindenkinek szól a dal, minden előadó eljut a maga közönségéhez. A szervezők remélik, hogy a legkényesebb ízlésű zenei ínyenc is talál hallgatnivalót a tavalyinál bőségesebb és izgalmasabb kínálatban.
     Idén először ítélték oda az ötletgazdák a Magyar Dal Fővárosa címet, amelyet a márciusban elbírált pályázata alapján Eger városa nyert el. Eger izgalmas programmal készül szeptember 12-ére, a város szinte minden pontján szólnak majd a magyar dalok. Amint éjfélt üt az óra, az első amatőr zenekar a húrokba csap az Egal Cult Clubban. A közönséget „zenevonat” szállítja az egyes helyszínek között, a Széchenyi utca erre a napra a Dal főutcájává alakul, a Minorita templomban, délben a Magyar mise hangjai csendülnek fel, de lesznek utcazenészek, reneszánsz énekesek, és még az iskolások is dalra fakadnak. Eger szívében, a Dobó téren felállított nagyszínpadon a Csík zenekar lesz a házigazda. A város országosan elismert művészei mellett a magyar zenei élet számos kiválósága színpadra lép: a Gajdos Népzenei Együttes, Herczeg Flóra és a Veszelka Kommandó képviseli a helyi színeket, őket Ferenczi György és a Rackajam, a Csík zenekar, valamint a Kiscsillag zenekar követik a színpadon. A programot Presser Gábor nyitja meg.
     Tíz vidéki település csatlakozott az idén a Magyar Dal Napjához. Debrecen, Boldog, Salgótarján, Szentendre, Szombathely és Mosonmagyaróvár először állít színpadot szeptember 12-én. Mellettük ismét Magyar Dal Napját rendez Győr, Békéscsaba és Zalaegerszeg is.
     A főváros 16 helyszínén szólnak idén a magyar dallamok szeptember 12-én. A tavalyi helyszínekhez csatlakozott a Millenáris fogadó, a Cökxpon Café Theater, a BJC, Bem Rockpart, az Óbudai Társaskör, PortH Városi csárda, a József Attila Művelődési Központ és a Keleti Blokk Alkotói Bázis is. A budapesti programok nulla órakor RetroPolisban és az Alcatrazban indulnak, ahol természetesen egész nap szól majd a zene.
     Akik nem tudnak személyesen részt venni a magyar dal ünnepén, vagy csak az bántja őket, hogy nem lehetnek mindenhol jelen, azoknak a Magyar Televízió vasárnap este 21 órakor kezdődő programját ajánlják a szervezők. Az MTV négy helyszínről élőben jelentkezik, de a háromórás műsorban az egész nap eseményeiről beszámolnak.
A vidéki és a 16 fővárosi helyszín programjai megtalálhatóak Pesti Est Magyar Dal Napja különszámban, illetve a program hivatalos honlapján, a www.magyardalnapja.hu oldalon.
 
 
 
 
Lásd még:
 

 
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top