Close

Dalfőváros

Extázis

2010-ben a Magyar Dal Fővárosa megtisztelő címet Eger nyerte el. 
 
A Magyar Dal Napja Gerendai Károly ötlete alapján hirdetett pályázatot a „Magyar Dal Fővárosa” cím elnyeréséért. A pályázaton a főváros kivételével bármelyik magyar település indulhatott. A kuratórium tagjai Eger város terveit találták a legígéretesebbnek, így 2010-ben Heves megye székhelye a magyar dal fővárosa.

     Eger rendkívül izgalmas programmal készül szeptember 12-ére, a város szinte minden pontján szólnak majd a magyar dalok. A Széchenyi utca erre a napra a Dal főutcájává alakul, ahol délelőtt gyerekműsor lesz, délután pedig a helyi és környékbeli rockzenekarok várják az érdeklődőket. A belvárosban kórusmuzsika szól majd, a Dobó tér melletti Minorita templomban Seiber Mátyás Missa Brevis című műve hangzik el, a Rockpavilonban fiatal zenekarok mutatkoznak be, Eger szívében, a Dobó téren felállított nagyszínpadon pedig a Csík zenekar lesz a házigazda. A város országosan elismert művészei mellett a magyar zenei élet számos kiválósága színpadra lép. A Gajdos Népzenei Együttes, a Kerekes Band, Herczeg Flóra és a Veszelka Kommandó képviseli a helyi színeket, őket pedig Ferenczi György és a Rackajam, a Csík zenekar, valamint a Kiscsillag zenekar követi a színpadon. A programot Presser Gábor nyitja meg. 
     A színpadi események köré számtalan kísérőrendezvényt terveznek az egriek. A közönséget „zenevonat” szállítja majd a helyszínek között, a zenei könyvtár egész nap magyar zenei csemegéket kínál, lehet böngészni régi hanglemezek és kották között, és természetesen nem maradhat el a jó egri bor sem. A helyi borászok az általuk alkotott „magyar dal borával” köszöntik az ünnepet, a zenészek pedig az általuk írt „magyar bor dalával” tisztelegnek a kiváló egri borok előtt. 10:00 és 18:00 között a Dobó téri sátorban a Magyar Dal Napjával kapcsolatos totó tölthető ki. A helyes megfejtők egyéves ingyenes könyvtári tagságot kapnak, az olvasójegyek a Zenei gyűjteményben vehetők át (3300 Eger, Kossuth u. 18.).
 
 
Ízelítő a Dobó téri programból
2010.09.12. 13:00 Seiber Mátyás
2010.09.12. 16:00 Presser Gábor
2010.09.12. 16:30 Pál Pista bácsi
2010.09.12. 17:00 Ferenczi György és a Rackajam
2010.09.12. 17:50 Gajdos zenekar
2010.09.12. 18:40 Herczeg Flóra és a Veszelka Kommandó
2010.09.12. 19:30 Csík zenekar
2010.09.12. 20:50 Kiscsillag
A Magyar Dal Napja rendezvénysorozatában a Bródy Sándor Könyvtár zenei gyűjteménye is részt vesz:Presser Gábor és egri kortársai címmel kiállítást szerveznek, valamint a Magyar Dal Napja tiszteletére egyéves könyvtári tagsággal ajándékozzák meg a Magyar Dal Napi totó kitöltőit. 
  
Helyszín:Bródy Sándor Könyvtár Zenei Gyűjtemény (Eger, Kossuth u. 18.)
Programok
 
15.00 Presser Gábor és egri kortársai kiállítás megnyitó, zene: Kabai Rozi és Jacsó Erik
15.15 Hársfai Viki, Fazekas Erika, Hubay Miki: Magyar musicalek, operettek
18.00 Extázis zenekar: Unplugged koncert
 

 

Kísérőprogramok
 
10.00-18.00: A Dobó téri sátorban a Magyar Dal Napjával kapcsolatos totó tölthető ki a zenei gyűjtemény összeállításában, a helyes megfejtők egyéves ingyenes könyvtári tagságot kapnak, az olvasójegyek a Zenei gyűjteményben vehetők át (Eger, Kossuth u. 18.)
 
10.00-19.00: Presser Gábor és egri kortársai kiállítás
 
A zenei gyűjteményben található és az olvasók, egri kulturális intézmények (pl. Művészetek Háza, EGAL) által beküldött, Presser Gáborról és egri érintettségű előadókról szóló retro dokumentumok (rajz, fotó, CD, bakelit, kotta) és régi készülékek kiállítása.
Slideshow: Eger zenei retro fotók
A programok ingyenesek!
 
További információk itt
Lásd még:

Míg szendereg a robogás, zenél egy picit 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top