Close

Kevesebb az induló, mint négy éve

Péntek délután négyig tart a pártok versengése az ajánlószelvényekért
Pénteken lejár az ajánlószelvények gyűjtésére biztosított idő, és a jelölteket is holnap délutánig lehet bejelenteni. A végleges adatok még nem ismertek, azonban az máris valószínű, hogy az októberi önkormányzati választáson körülbelül feleannyian indulnak, mint négy éve. Ez azt is jelenti, hogy egy-egy posztért a korábbi átlagosan négy helyett talán két-három ember verseng majd.

Mindazok, akik az október 3-i önkormányzati választáson indulni kívánnak, holnapig gyűjthetik az ajánlószelvényeket, és péntek délután négy órakor az egyéni jelöltek bejelentésének határideje is lejár. Egy utolsó rohamra tehát van még lehetőség, amire szükség is lehet, mert a szelvények összeszedésére korábban biztosított 45 nap helyett ezúttal alig több mint két hét állt rendelkezésre. Mindazonáltal valószínű, hogy a pártok szerda délutáni adatok szerinti erősorrendjében lényeges változás nem következik be. Az pedig már szinte bizonyos, hogy a jelöltek száma jóval kevesebb lesz, mint 2006-ban. Négy esztendeje 88 ezren kandidáltak, míg most talán a fele jön össze: tegnap délutánig negyvenezer jelöltet vettek nyilvántartásba.

A radikális csökkenés egyik oka az lehet, hogy a korábbihoz képest harmadával kevesebb az elnyerhető mandátum. Részben ez magyarázhatja, hogy a függetlenek a korábbihoz képest jóval kisebb érdeklődést mutatnak, mert négy esztendeje még 52 ezren próbálkoztak, de a tegnapi adatok szerint a számuk nem egészen 25 ezerre fogyatkozott. A másik lehetséges ok, hogy a Fidesz totális letámadásra készül: 2006-ban alig több mint négyszáz, most 1300 polgármesteri posztot célzott meg, bár a hivatalos jelöltek száma egyelőre ennek alig több mint a fele. Ugyanakkor a tízezer főnél kevesebb lakossal rendelkező településeken a korábbi nem egészen ezerrel szemben 2800 képviselőjelöltet állítottak.

 

forrás: Népszabadság online

A teljes cikk itt olvasható 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top