Close

Majdnem minden téren lassult a növekedés üteme

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított augusztusi értéke: 51,9. Megállt a feldolgozóipar májusban és júniusban tapasztalt enyhe összehúzódása, és július után tovább bővült a feldolgozóipar, noha ennek üteme lelassult. A szezonálisan kiigazított index az idei nyolc hónapból hatszor jelzett növekedést, és a két összehúzódó hónapban alig maradt az index értéke el az 50,0 ponttól – a későbbi szezonális kiigazítások fényében még ez is változhat (a júniusi index pl. már 0,1 pontot emelkedett). Az augusztus havi index 1,6 százalékponttal alacsonyabb a júliusi értéknél (53,5). Augusztus jellemzően kedvező hónap volt a korábbi években, csak 1997-ben, 1998-ban és 2009-ben volt 50,0 pont alatt az index értéke (rendre: 48,9; 49,3; 46,1), de azokban az években sem sokkal. A nyers BMI érték csökkent júliushoz képest, és változatlanságot jelez.

Augusztusban kettő kivétellel a többi részindex pozitív tartományban tartózkodott, de az indexértékek többsége csökkent júliushoz képest (csak a beszerzési árak, a szállítási átfutási idő és az export indexei mutattak növekedést). A júliusi emelkedés után 2,1 százalékponttal lett alacsonyabb az új megrendelések indexe (54,4), és ezzel már nyolcadik hónapja mutatja a rendelésállomány növekedését. A beszerzési mennyiség indexe (50,7) jelentősen esett (6,8 százalékponttal) júliushoz képest. A termelési mennyiség indexének (55,4) folyó havi értéke 2,4 százalékponttal kisebb az előző hónaphoz viszonyítva. A beszerzési árak indexe (69,2) ezúttal enyhén növekedett júliushoz képest, és továbbra is az árak dinamikusabb emelkedésére utal. A trend a szezonális kiigazításnak köszönhetően immár tizenötödik hónapja tart.

 

A szállítási átfutási idő indexe (45,0) némileg javult, értéke 4,1 százalékponttal magasabb a júliusinál, és az átfutási idők kisebb mértékű hosszabodására utal. Augusztusban tovább nőtt a vásárolt készletek mennyisége, ami az elmúlt időszakban a legkevésbé sem volt jellemző. A késztermékkészletek alacsonyabbak lettek az elmúlt hónapban. A vásárolt készletek szintje (50,5) augusztusban az előző hónapinál 3,8 százalékponttal alacsonyabb. A késztermékkészletek indexe (49,3) 0,5 százalékponttal lett kisebb, és ezzel a készletmennyiség rendkívül enyhe csökkenésére utal. A külpiaci mutatók júliushoz képest vegyesen alakultak. Az importindex (51,9) 7,8 százalékponttal lett alacsonyabb, de továbbra is növekedést jelez. Az öt hónapja még erős ütemben csökkenő exportindex értéke (62,9) ismét emelkedett, és ezúttal 4,3 százalékponttal lett nagyobb, továbbra is az export növekedésére utalva. A foglalkoztatási index (51,0) kilencedik hónapja jelzi folyamatosan a foglalkoztatottság bővülését a feldolgozóiparban, és a múlt havihoz képest 1,7 százalékponttal alacsonyabb lett az értéke.

 További részletek itt 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top