Close

Távoltartás: napokig nem mehet haza az erőszakos férfi

A bíróság tíz napra eltiltott családjától egy 57 éves békéscsabai férfit, aki kedden este otthonukban bántalmazta 30 éves neveltlányát.

– A nő azért kért segítséget a rendőrségtől, mert a mostohaapja italozó életmódot folytat, és emiatt közöttük rendszeresen kialakulnak viták, veszekedések. Kedden este a férfi bántalmazta is a 30 éves nőt – tájékoztatott az esetről dr. Vargáné Szombati Andrea rendőrségi sajtóreferens.

Megtudtuk, a rendőrség a bejelentést követően a család lakásához ment, és egy távoltartó határozattal 72 órára eltiltották a férfit attól, hogy bemenjen a lakásba, a mostohalányával, vagy annak édesanyjával bármilyen módon felvegye a kapcsolatot. A hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazható távoltartásról szóló 2009. évi LXXII. törvény értelmében ilyenkor a sértettet, illetve a hozzátartozóit az erőszakoskodó a megjelölt időtartamon belül sem személyesen, sem telefonon vagy más úton nem keresheti.

Az ilyenkor szokásos eljárás szerint a távoltartó határozat meghozatalát követően a rendőrség továbbítja az iratokat a bírósághoz, ahol három napon belül tárgyalást tartanak. Ezen a tárgyaláson döntés születik arról, hogy a bíróság a rendőrség határozatát fenntartja, meghosszabbítja vagy annak nem ad helyt.

A mostani esetben a bíróság végzése értelmében az 57 éves férfinak 10 napig távol kell tartania magát a mostohalányától, illetve otthonától. A törvény értelmében egyébként az erőszakoskodó a 72 órán túl 30 napra tartható távol hozzátartozóitól. Ha a megjelölt időtartamon belül mégis felveszi a kapcsolatot velük, akkor a rendőrség szabálysértési őrizetbe veheti, és bíróság elé állíthatja.

– A Békéscsabai Rendőrkapitányság munkatársai idén eddig hat olyan családi veszekedésnél intézkedtek, ahol alkalmazható volt a távoltartás intézménye, és közvetlenül a bántalmazást követően azonnal meghozott határozattal eltiltották a bántalmazót a családtagjaitól – mondta el a sajtóreferens.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top