Close

Le a kezekkel! A Jobbik Házszabály módosítási javaslata a képviselői helyettesítés eltörlésére

Az Országgyűlés Házszabályának hatályos rendelkezései lehetővé teszik, hogy a bizottsági tag a bizottság ülésein helyettese útján vegyen részt. Így a vitát követő szavazáskor a helyettesítési megbízást kapott képviselők mindkét kezüket magasba emelve kétszeres szavazattal vesznek részt a döntésben. Ez nyilvánvalóan súlyosan sérti a képviselői mandátum egyenlőségének alkotmányos elvét.

A képviselő tudatosan vállalja a választók meghatározott csoportjának képviseletét, és ezt a választók el is várják tőle. Amikor a képviselő nem vesz részt a bizottság ülésén, ugyanakkor szavazati jogát átadja, akkor ezt a vállalását nem teljesíti.

Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy a jelenlegi helyzet fenntartása mind a Fidesznek, mind az MSZP-nek érdeke. Az önkormányzatokban is érintett képviselőiket ily módon tudják tehermentesíteni a parlamenti munkában való részvétel alól. Ezért is nyújtotta be a Jobbik a rendkívüli ülésszak alatt a politikusi álláshalmozást kizáró törvényjavaslatát.

Mindezek alapján indokoltnak tartjuk, hogy a képviselői jogokat az országgyűlés bizottsági ülésein is csak személyesen lehessen gyakorolni – ahogyan az a törvény által előírt módon az önkormányzatok bizottságaiban történik. Az ennek megfelelő Házszabály módosítási javaslatunkat az Országgyűlésnek benyújtottuk.

Budapest, 2010. augusztus 3.

Balczó Zoltán és Dúró Dóra,

a Jobbik országgyűlési képviselői

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top