Close

Meddig élhet vissza a kormány a határon túli magyar szervezetek türelmével?

A Lehet Más a Politika  felszólítja a kormányt, tegyen meg mindent, hogy a határon túli magyar társadalmi és kulturális szervezetek  –  ne csak szóbeli – támogatáshoz jussanak.  A pénzre váró kulturális kezdeményezések, amelyek közül sok már az ellehetetlenedés szélén áll, hatalmas szerepet játszanak közösségeik megtartó erejének fenntartásában.

A Fidesz-KDNP kormány a hazai civil szervezetek támogatásának kiszámíthatatlanná tétele után a határon túli szervezeteket is ellehetetleníti.  A kormány ugyanis a 2010. első félévére megítélt összegeket egy tollvonással a felére csökkentette, számos pályázatot pedig technikai okokra hivatkozva visszautasított. Igazán álságos, sőt cinikus a Fidesz-KDNP viselkedése, hiszen a hangzatos kijelentéseken és szimbolikus gesztusokon túl – akkor, amikor valós támogatást kellene nyújtani – nem figyel a határon túli közösségekre.

A Szülőföld Alap honlapján megjelent közlemény a pénzügyi problémák okaként álságos módon az előző kormányt nevezi meg. Holott a Fidesz áprilisban kifejezetten kérte, hogy a Bajnai-kormány idején már ne hozzanak pályázati döntéseket.

Miközben nem kaptak támogatást olyan szervezetek mint a Csíki Játékszín, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a Szilágysomlyói Magyar Ház, az Erdély.ma Egyesület, a szórványnak számító szebeni és dési közművelődési egyesület, a gyergyószentmiklósi Figura társulat, a Korunk Baráti Társaság, a Kriterion Alapítvány, a szárhegyi művészeti központ, az egyik legkiemelkedőbb, 4 millió forintos támogatást az a bálványosi szabadegyetem kapta, amely köztudomásúlag a fideszes politikusok önfeledt  PR-akcióját  is szolgálja.

Az LMP azonnali választ vár arra, mikor és milyen szempontok szerint használják fel a szét nem osztott keretet? Milyen kritériumok alapján döntöttek arról, hogy mennyit tart vissza az első félévi pályázatokból az Alap? Miért kell az előző kormányra mutogatni, ha egyszer a Fidesz kérte, hogy ne szülessen döntés a pályázatokról? Politikai perefenciák is megjelennek a döntésben?

Reméljük, a szűkszavú nyilatkozatnál bővebb válaszai is vannak az illetékeseknek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top