Close

Ligue 1: az LGBTQ reklámozása kötelező!

Sok embertől hallottam, ahogy viccelődtek: „tőlem lehet LGBTQ a környezetemben, csak ne legyen kötelező”. Nem is sejtették, hogy ez a szellemeskedés valósággá válhat a francia profi labdarúgásban.

A francia elit labdarúgó bajnokság záró fordulójában immár negyedik alkalommal minden csapatnak és játékosnak ünnepelnie kellett a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer közösséget. Az ünnepélyes megemlékezés főként a látványban valósul meg. A játékosok mezükön szivárvány színű számozással, vagy ugyanilyen karszalagokkal lépnek pályára. Az idén a mezeken szivárványos elemek voltak láthatóak. A demonstráció fontos eleme továbbá egy transzparens, amely hitet tesz az LGBTQ közösség melletti és a homofóbia elleni kiállásról. A bajnokság utolsó fordulójában minden csapat mindegyik játékosának be kellett állnia a demonstrációs tábla mögé.
Mohamed Camara, a Monaco játékosa úgy lépett pályára a Nantes ellen, hogy egy darab fehér szalaggal letakarta a mezén lévő LGBTQ-jelképet. Ráadásul nem vett részt a transzparens mögötti csapat-pózoláson sem.

Camara „pofátlansága” (- idézet az Insidethegames internetes újságból -) nagy felháborodást váltott ki az LGBTQ-csoportokból és a hozzájuk kapcsolódó irányzatokból. Súlyosbította a játékos helyzetét, hogy visszaeső bűnös, már nem az első eset, hogy nem állt rendelkezésre a transzneműek pozitív megítéléséért folytatott kampányban. Az ügyben megszólalt Amelie Oudea-Catera, francia sportminiszter is. „Az ilyen viselkedést a legszigorúbb szankciókkal kell sújtani mind a játékos, mind a klubja számára, amely lehetővé tette számára [ezt a viselkedést].” A miniszter „szigorú szankciókat” követelt mind a játékos, mind a klub ellen.
A Monaco labdarúgó klub vezérigazgatója bocsánatot kért a történtekért. „Szervezetként azonban nagyon szomorúak vagyunk ezért az epizódért, és szeretnénk egyértelművé tenni, hogy nem támogatjuk ezt – nyilatkozta.”

A játékost beidézték a Liga fegyelmi tárgyalására, ahol meghallgatták a védekezését. Mohamed Camara muszlim vallási meggyőződésére hivatkozott. A játékost négy mérkőzésre tiltották el visszaesőként. A fegyelmi szabályzat alapján akár tízmeccses eltiltást is kaphatott volna. Az AS Monaco labdarúgó csapat nem kapott büntetést.
Az események rámutatnak néhány szomorú jelenségre. Összeütközés történt két beállítódás, a muszlim vallási meggyőződés és a LGBTQ beállítottságú irányzat között, amelyben az utóbbi diadalmaskodott. A fennen hirdetett lelkiismereti szabadság jogát ebben a kérdésben figyelmen kívül hagyták. A toleranciát hirdető szervezetek, sőt a saját maguk számára elfogadást követelő LGBTQ-csoportok egyáltalán nem toleránsak más elvekkel kapcsolatosan. Az államszervezetet képviselő sport miniszter asszony az LGBTQ-szabadság népszerűsítését olyan elhivatottsággal és áhítattal kezeli, mintha az államvallás lenne. Úgy tűnik, hogy a leírt események Magyarországon a sajtó mérsékelt érdeklődését váltották ki.

Talán ez az első nyilvánosságra hozott büntetés a francia ligában az LGBTQ-reklám bojkottálása miatt. Úgy tűnik, a francia labdarúgásban a jövő elkezdődött.

Jády György

Shares
scroll to top