Close

Gyorsabban, de jóval drágábban találhatunk szakembert idén

Tovább mérséklődött a szakemberhiány az építőiparban. Az átlagos várakozási idő 52 napra rövidült februárban. A munkadíjak ugyanakkor tovább emelkedtek, az átlagos négyzetméterár 18 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi adatokhoz képest, átlépve a tízezer forintos lélektani határt.

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője úgy látja, fokozatosan helyreáll a szakemberek iránti kereslet és kínálat egyensúlya. „Az 52 napos átlagos várakozási idő már mind a szakemberek, mind pedig a megrendelők számára tolerálható. A rövidülő várakozási idő és a csökkenő szakemberhiány hozzájárul majd a piaci élénküléshez” – mondta.
A Mapei Kft friss kutatása szerint a szakemberhiány megyei megoszlása változatos képet mutat. A legkevesebbet, csupán 36 napot Hajdú-Bihar vármegyében kell várni, míg Jász-Nagykun-Szolnok vármegye kiemelkedik a magas, 89 napos várakozási idővel. Az országos átlag alatt marad a szakemberhiány Budapesten 43 napos várakozási idővel, Pest megyében 47 nappal, Komárom-Esztergom megyében 38 nappal, valamint Fejér megyében 48 nappal. Az átlagnál hosszabb várakozási idővel kell számolni Békés megyében, ahol 84 napot, Csongrád-Csanád megyében 68 napot, Bács-Kiskun megyében 65 napot, Tolna megyében 69 napot, Baranya megyében 62 napot, valamint Veszprém megyében 73 napot kell várni egy-egy szakemberre.
A szakemberek közül jelenleg kőművesekre és burkolókra kell a legtöbbet várni, átlagosan 59, illetve 57 napot. A generálkivitelezők várakozási ideje jelentős mértékben, 75 napról 53 napra rövidült. A leggyorsabban a villanyszerelők állnak rendelkezésre, 33 nap várakozási idővel. A víz- és gázszerelőkre 41 napot, az épületgépészekre 42 napot, a festőkre 43 napot kell várni.

Szakemberhiány vármegyénként 2024. február
(a szakember megkereséséstől a munka megkezdéséig lévő napok száma) Forrás: Mapei Kft.

A felmérés szerint az építőipari munkadíjak négyzetméterenként éves összevetésben átlagosan 18 százalékkal, 10 215 forintra emelkedtek. Ennek hátterében részben a csökkenő kereslet áll, amely miatt egyes szakemberek áremeléssel próbálták ellensúlyozni bevételük csökkenését. A munkadíjak régiónként is jelentősen eltérnek: míg Budapesten 12 046, Pest vármegyében pedig 12 364 forint a szakipari munkák négyzetméterára, addig ez az összeg Észak-Alföldön 7649 forint. Nem sokkal magasabb a munkadíj a Dél-Alföldön, négyzetméterenként 7985 forint. A Közép-Dunántúlon a négyzetméterár 8410 forint, a Nyugat-Dunántúlon 8517 forint, a Dél-Dunántúl 8078 forint. Észak Magyarországon pedig a munkadíjak átlaga 8324 forint tett ki.
Mint Markovich Béla rámutatott, ezek a különbségek nem csupán a szakember kínálat és kereslet dinamikáját tükrözik, hanem szorosan összefüggenek a különböző régiók gazdasági helyzetével, az ott élők jövedelmével és életszínvonalával is. Idén a megkérdezett szakemberek 60 százaléka tervez áremelést, amelynek mértéke átlagosan 12 százalék, ennek okaként a költségek emelkedését jelölték meg.
A Mapei hazai eredményeiről szólva elmondta: a tavalyi 33,5 milliárd forintos árbevételt az idén szeretnék 38 milliárd forintra növelni. Budaörsön új szakképzési központot hoznak létre, tovább bővítik a szakemberajánló rendszerüket.

Luca Damia és Markovich Béla – fotó Bognár Mária

A felmérés eredményeit ismertető sajtótájékoztatón Luca Damia régiós vezető elmondta, a Mapei csoport tavaly 4,1 milliárd eurós konszolidált eredményt ért el, a világ minden táján megvalósított beruházások eredményeként, és 12 500 munkavállalót foglalkoztatott. Olaszországban Medigliaban új festékgyártó egységet állítottak működésbe, Bariban ipari terület felvásárlásával létesül új üzem, Portugáliában és Nagy-Britanniában adalékgyártót, Görögországban poralapú termékek gyártására alkalmas üzemet létesítenek és bővítik ottani raktárbázisaikat, de új gyártóüzemet építenek Indiában és Egyiptomban is. Terveik között szerepel részt venni Szaud-Arábia nagyszabású, futurisztikus projektjében is. Kulcskérdésnek nevezte a környezettudatos, fenntartható építkezést. 2023-ban 150 ezer tonnával csökkentették a szén-dioxid kibocsátást, és az idén ezt tovább szeretnék növelni, 200 ezer tonnára.

Nyitókép: Markovich Béla – fotó Bognár Mária

Shares
scroll to top