Close

Meghosszabították a Ruttkai Éva online kiállítást

A nagy érdeklődésre való tekintettel április 12-ig meghosszabbították a Ruttkai Éva születésének 95. évfordulójára készült Ruttkai Éva és a Vígszínház című nagyszabású, exkluzív, eddig szélesebb körben szinte teljesen ismeretlen fotókból készült online kiállítást.

A kurátor Rácz Ráchel, a színésznő életművének kutatója, a Papageno Ruttkai és kora című blog szerzője. Az online tárlat támogatója a Vígszínház Archívum és a Papageno.hu. A szerző 2023. április 12-14. között a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karon megrendezendő nyílt, bárki által látogatható országos konferencia, a 36. alkalommal megvalósuló OTDK keretében mutatja be munkáját. A kutatás nőtörténeti szempontból vizsgálja a színésznő életművét, ezen belül is azt, milyen erős nőreprezentációk kísérik végig Ruttkai Éva színházi életművét.

A kutatás nőtörténeti szempontból vizsgálja a színésznő életművét, ezen belül is azt, milyen erős, esetenként progresszív nőreprezentációk kísérik végig Ruttkai Éva színházi életművét. Többek között megtudhatjuk, hogyan vélekedett a színésznő fontos női sorsokról és történetekről, mely szerepek játszottak közre profilja alakulásához, milyen kapcsolatot ápolt „anyaszínházával”, a Vígszínházzal, amelynek társulatához (mindössze néhány év kivételével) haláláig tartozott. A konferenciát követően a kutatással kapcsolatban további tervek is előkészületben vannak.

Ruttkai Éva – fotó: Kotnyek Antal

Rácz Ráchel az ELTE BTK-n végzett, jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetem színháztudomány mesterképzés hallgatója. A Papageno.hu újságírója, új generációs, friss szemléletű interjúiban leginkább a #slowjournalism a #kulturálisfenntarthatóság érvényesül. Olyan legendás egyéniségekkel készített #oralhistory interjút, mint Bán János, Galambos Erzsi, Keleti Éva, Kern András, Kútvölgyi Erzsébet, Piros Ildikó, Szinetár Miklós, továbbá ikonikus egyéniségekről új megvilágításban jegyzett életmű-cikkeket, például Muráti Liliről, Mezei Máriáról, Katharine Hepburnről vagy Vivien Leigh-ről.
Első, Y-generációs múltfeldolgozó, történelmi tematikájú kisregénye 2018-ban jelent meg Időtlen címmel. “Nagy generációs” zenészekkel (például Karácsony János, Novai Gábor, Révész Sándor, Solti János, Szakcsi Lakatos Béla, Tátrai Tibor, Tolcsvay László, Török Ádám) készült interjúsorozata jelenleg hetente jelenik meg a Magyar Zene Háza Nekünk írták a dalt! című kiállítása kapcsán.

Online kiállítás: Exkluzív online kiállítás Ruttkai Éva születésének 95. évfordulóján (papageno.hu)

Nyitókép: Szalai Zoltán

Shares
scroll to top