Close

Március 2-12. között 13. Frankofón filmnapok

Március 2-12. között a Frankofón Filmnapok keretében 26 kortárs frankofón alkotást – köztük több díjnyertes filmet – nézhet meg a hazai közönség eredeti nyelven, magyar felirattal a budapesti Uránia és Toldi moziban, az Art+ Cinemában és a Francia Intézetben.

Március 1-én a Francia Intézetben a 75. Cannes-i Filmfesztivál nyitófilmje, a Csapó! című vígjáték nyitja az eseményt. Március 4-én gálavetítést is tartanak: Virginie Efira és Romain Duris főszereplésével a Merre jársz, Bojangles? című romantikus vígjáték lesz látható. Lionel Baier, a Kontinensek sodrában (délen) svájci rendezője, François Descraques Enya Baroux és Florent Dorin, a Jöttem, szóltam, visszamennék rendezője és két főszereplője pedig közönségtalálkozót tartanak. Emellett szakmai programok és hip-hop street dance verseny is színesítik a programot. Március 4. és április 4. között több vidéki városban mutatnak be egy szűkebb válogatást a 13. Frankofón Filmnapok programjából.
Március 1-én, csütörtökön 19.30 órakor a Francia Intézetben a 75. Cannes-i Filmfesztivál nyitófilmje, az Oscar-díjas The Artist – A némafilmes rendezőjének legújabb alkotása, a Csapó! (Coupez!) című vígjáték nyitja a 13. Frankofón Filmnapokat. Michel Hazanavicius ellenállhatatlan alkotása egy viccelődésbe burkolt szerelmi vallomás a Mozihoz.
Az idei év újdonsága, hogy március 4-én, szombaton 19.30-kor az Uránia Nemzeti Filmszínházban gálavetítést is tartanak, ahol jelen lesz Franciaország magyarországi nagykövete, Mme Claire Legras. Virginie Efira és Romain Duris főszereplésével vetítik a Merre jársz, Bojangles?
(En attendant Bojangles) című romantikus vígjátékot, melyben Camille és Georges különös, bohókás életét a tánc és Nina Simone Mr Bojangles című száma tölti be. Náluk a hétköznapok cseppet sem hétköznapiak. Egészen addig, amíg Camille-ban elpattan valami…
Másnap, március 5-én, vasárnap 19 órakor lesz látható az Urániában a Kontinensek sodrában (délen) (La dérive des continents (au sud) című svájci vígjáték, mely tavaly Cannes-ban a Rendezők Kéthetén debütált. Nathalie Adler az Európai Unió megbízásából készíti elő az európai államfők következő látogatását egy menekülttáborban. Váratlanul felbukkan a helyszínen a fia, Albert, aki harcos aktivista egy civil szervezetnél. Kilenc év után az ő találkozásuk nagyobbat szól, mint bármilyen diplomáciai bonyodalom. A vetítés után a film rendezője, Lionel Baier válaszol a közönség kérdéseire.
Március 7-én kedden 18.30-kor a Francia Intézetben vetítik a hollywoodi sablonokat ízig-vérig franciásan kiforgató, 2555-ben játszódó sci-fi komédiát, a Jöttem, szóltam, visszamennék (Le visiteur du futur) című filmet, melyben a Földet pusztulás fenyegeti. Az utolsó remény egy időutazó, aki képes visszamenni a múltba, és megváltoztatni az események menetét. A vetítés előtt, 16.45-kor François Descraques rendező Florent Dorin és Enya Baroux főszereplők mesterkurzust, a vetítés után pedig közönségtalálkozót tartanak.

Március 11-én, szombaton 19.30-kor lesz látható A gáláns Indiák (Les Indes galantes) című zenés dokumentumfim a Toldi moziban. Ez az első alkalom, hogy 30 hip hop táncos, a rendező és a koreográfus az urban dance és az operaéneklés ötvözésével újra alkotják Rameau barokk remekművét, A gáláns Indiákat. A vetítése után hip-hop táncversenyre várják a közönséget az MD Danse Company szervezésében, ahol a legjobbat 100.000 Ft-os nyereménnyel jutalmazzák.

A 13. Frankofón Filmnapokon többek között olyan nagyszerű színészeket láthatunk majd, mint Isabelle Huppert, François Cluzet, Chiara Mastroianni, Matthieu Kassovitz, Virginie Efira, Charlotte Gainsbourg, Romain Duris és Louis Garrel. A francia filmek mellett szerepel belga, kanadai, koszovói, marokkói, román, svájci és tunéziai alkotások is szerepelnek a kínálatban. Március 4. és április 4. között több vidéki városban – Debrecen, Pécs, Miskolc, Szeged, Kecskemét, Nyíregyháza, Veszprém, Székesfehérvár, Jászberény, Balatonfüred, Sopron, Szolnok és Eger – mutatnak be egy szűkebb válogatást a 13. Frankofón Filmnapok programjából.
https://filmnapok.franciaintezet.hu/
YouTube trailer: https://youtu.be/QrcE8IfjwFk

Shares
scroll to top