Close

A Nemzet Művésze 2022

Ebben az évben négy alkotó kapta meg a legrangosabb magyarországi művészeti elismerésnek számító Nemzet Művésze díjat, amelyet a Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadóban adtak át. A Nemzet Művésze díj Bizottság 2022-ben Kardos Sándor operatőrnek, rendezőnek, forgatókönyvírónak, fotográfusnak, Kévés György építésznek, Lakner László festőművésznek és grafikusnak, valamint Zsuráfszky Zoltán táncművész-koreográfusnak ítélte oda az elismerést.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a díjátadón hangsúlyozta: Magyarországon ma a kultúra stratégiai fontosságú ágazat. Kiemelt cél, hogy az elért eredmények megtartása mellett lendületet tartsunk a kulturális életben – fogalmazott.
Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke az elismeréseket átadva köszönetet mondott a díjazottaknak emberi és művészi példamutatásukért. Mint kiemelte, a Nemzet Művésze díjat azok érdemlik ki, akik kimagasló életművet, más szóval remekművek egész sorát hozták létre.
Megemlékezett a Nemzet Művésze címmel kitüntetett idén elhunyt alkotókról, Hildebrand István operatőrről és Szakcsi Lakatos Béla zeneszerzőről, zongoraművészről is.

Balról jobbra: Zsuráfszky Zoltán, Vashegyi György és Kardos Sándor

Az idei díjazottak közül Kardos Sándor Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, rendező, forgatókönyvíró, fotográfus kiemelkedő színvonalú operatőri és rendezői munkájáért, sokoldalú életműve megbecsüléseként vehette át a díjat.
Kévés György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész részére életműve elismeréseként adományozták a díjat, amelyet képviseletében felesége, Földvári Éva vett át.
Lakner László Kossuth-díjas festőművész, grafikus, az MMA tiszteletbeli tagja részére a festészeti műfaj határait és korlátait tágító, folyamatosan megújító és megújuló életműve elismeréseként ítélték oda a díjat. A Berlinben élő művész videóüzenetben mondott köszönetet az elismerésért, a díjat képviseletében fia, Lakner Antal vette át.
Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművészt, koreográfust, kiváló művészt, az MMA rendes tagját kiemelkedő alkotói és együttesvezetői, valamint jelentős pedagógusi munkássága és a Kárpát-medencei néptánchagyomány terén végzett gyűjtőmunkája megbecsüléseként részesítették a díjban.

A Nemzet Művésze díjat az MMA kezdeményezésére alapította 2013-ban az Országgyűlés a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó, elismert képviselőinek személyes megbecsülése, méltó életkörülményeinek biztosítása céljából. A díj odaítéléséről a Nemzet Művésze díj Bizottság dönt, a testületet 11 Kossuth-díjas művész alkotja.

A díj a színházművészet, az irodalom, a zeneművészet, a képzőművészet, a filmművészet, az építőművészet, a táncművészet, az iparművészet, a fotóművészet, a népművészet és a cirkuszművészet alkotóinak adományozható. A Nemzet Művésze cím az előzőleg Kossuth-díjban részesített és 65. életévét – táncművész, valamint cirkuszművész esetében 50. életévét – betöltött művészeknek adható, a címet egyidejűleg legfeljebb 70 személy viselheti.
Az elismerést, amelyet először 2014-ben ítéltek oda, minden évben a Magyar Művészeti Akadémia köztestület létrejöttének november 5-i évfordulójához kapcsolódóan adják át.

A hír forrása: MMA

Shares
scroll to top