Close

Orbán Viktor bírálja az Uniós döntéseket

 

Orbán Viktor magyar miniszterelnök október 11-én, kedden azt mondta, hogy az Európai Unió által bevezetett intézkedéseknek katasztrofális hatásai lesznek. Orbán Viktor azt állította, hogy az Európai Unió szankciós politikája „figyelmen kívül hagyja az európai értékeket”. Az EU a német és a magyar gazdaságot is tönkreteszi, miközben „segít Moszkvának, hogy hat hónap alatt annyi energiabevételt szerezzen, mint korábban egy év alatt” – tette hozzá a magyar miniszterelnök az Alexander Marguier-vel és Holger Friedrich-kel folytatott megbeszélésen.

Orbán hangsúlyozta, hogy nem a nyugati szankciókat ellenzi, hanem azok végrehajtását. A budapesti kormányfő ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy „intelligens módon” kell kivetni őket.

Ki vezet be szankciókat Oroszország ellen?

Az EU esetében „egy törpe szankciókat vet ki egy óriás ellen (…) és a törpe elpusztul az erőfeszítésben” – jegyezte meg. A politikus ugyanakkor az uniós szankciók felülvizsgálatát és az energiaellátás reformját sürgette, hogy az EU függetlenséget nyerjen, és ne „egyszerűen gazdát cseréljen”, és  az Oroszországtól való függőséget az Egyesült Államoktól való függőséggel váltsa fel.

Emellett Orbán kifejtette, hogy Európának képesnek kell lennie arra, hogy energiát vásároljon Amerikából, Algériából, Katarból vagy akár Oroszországból.

Orbán szerint ki a hibás az energiaárakért?

„Ha jól csináltuk volna a szankciókat, nem emelkednének az energiaárak” – mondta a magyar miniszterelnök. Hozzátette, hogy „a szankciókat úgy is el lehet indítani, hogy ne tegyenek tönkre bennünket az energia területén, de a Bizottság ezt elmulasztotta. Ezért amikor szankciókról van szó, kénytelen vagyok azt mondani, hogy problémám van, és (…) ha nem jönnek segíteni, akkor vétójoggal fogok élni (…). Nem lehet úgy kirúgni a magyarokat, hogy félredobjuk őket és sarokba szorítjuk” – mondta Orbán.

Ami az oroszországi importot illeti, a magyar miniszterelnök bizonytalan abban, hogy Moszkva folytatja-e a szállítást. Az oroszok, még ha tudnának is szállítani, jelenleg nem tudják ezt megtenni – magyarázta a politikus. Emellett aggodalmát fejezte ki az utolsó megmaradt nagy gázvezeték, a Déli Áramlat miatt is, amely szerinte ugyanezt okozhatja.

Orbán Viktor dicsérő szavakkal illette Angela Merkelt

Ugyanebben az interjúban Orban Angela Merkelt is dicsérte. A magyar miniszterelnök szerint a volt német kancellár megakadályozhatta volna Oroszország ukrajnai háborúját, ha még hivatalban lenne. Emellett Orbán szerint Merkel 2014-ben megakadályozta a háborút, miután Moszkva annektálta a Krímet. „Amit Angela Merkel a krími válság idején tett, az mestermunka volt” – mondta. A magyar kormányfő október 9-én, vasárnap találkozott Merkellel berlini látogatása során. 

Orbán Viktor úgy véli, hogy Joe Biden amerikai elnök nem a megfelelő személy az ukrajnai harcok befejezésére. Szerinte ehhez az USA és Oroszország közötti megállapodásra lenne szükség. Biden azonban túl élesen bírálta Vlagyimir Putyint. „Lehet, hogy keményen hangzik, de a béke reményét Donald Trumpnak hívják” – zárta mondandóját – számol be az Agerpres.

 

Forrás: evz.ro

(Közzétéve: 12 október 2022, 14:12  Andra Puiu)

Shares
scroll to top