Close

Újabb környezetvédelmi rekord a Tiszán

Rekordmennyiségű, 2880 zsák hulladék összegyűjtésével zárult a X. Jubileumi Felső-Tiszai PET Kupa. A pillepalackokból épült hajók versenyében a legtöbb hulladékot a Siemens Energy vállalati önkéntesekből és gyerekeikből álló csapata nyerte, akik ezúttal az egy főre vetített hulladékgyűjtésben is a legjobbnak bizonyultak, ezzel megszerezték a legszorgalmasabb legénységnek járó Tisza Hőse díjat is. A jubileumi verseny feledhetetlen élményeket és naponta új rekorderedményeket hozott, a petkalózok és a szervező Természetfilm.hu Egyesület ismét büszkén számolhat be az eredményekről és a megtisztult tiszai ártérről. A rendezvény a Technológiai és Ipari Minisztérium támogatásával valósult meg.

A Siemens Energy csapata – fotó: PET Kupa

A jubileumi versenyen 12 lelkes csapat gyűjtötte a hulladékot a megszokottnál hosszabb versenyen a Tisza Cigánd és Tiszadada közötti 86 folyamkilométeres szakaszán.  A hat hulladékgyűjtő napon óriási lelkesedésről és elszántságról tettek tanúbizonyságot a rutinos csapatok. Nem telt el úgy nap, hogy a petkalózok legalább egy tonnányi hulladékot ne szedtek volna ki a folyó árteréből, sőt, Tokajtól Tiszaladányig a 14 folyamkilométeres távon napi rekordot állítottak fel, csaknem 5 tonna összegyűjtött hulladékkal.
Ekkora mennyiségű hulladék szakszerű szétválogatása szintén erőt próbáló feladat. A csapatok már a vízen előre szelektálták a begyűjtött hulladék nagyobb részét, amit azután naponta a PET Kupa erre a feladatra dedikált tapasztalt folyómentői és önkéntesei, – a hajós csapatok közreműködésével -, a parton válogattak szét különböző anyagfajtákra, hogy ezáltal az összegyűjtött hulladék nagyobb része – kb. 60%-a – újrahasznosításra kerülhessen. A PET Kupa civil szervezetként, működésének tíz éve alatt, a folyami hulladék legnagyobb újrahasznosítójává nőtte ki magát, köszönhetően a közszolgáltatók, begyűjtő- és hasznosító cégek közreműködésének, valamint az innovatív, kisipari megoldásoknak. Ennek részeként készülnek például folyami hulladék újrahasznosításával a Palackorrú Lebegő Kikötők, amelyekből a legújabbat a verseny nyitóünnepségén adták át Cigándon a szervezők.


 
„Rengeteg munka, rengeteg vesződség, mégis teljes kiegyensúlyozottság, vidámság és kisimult arcok, helyrejött házasságok, be nem gyógyult sebek a testünkön és begyógyult sebek a lelkünkben, ez a verseny mérlege” – számolt be félig komolyan, félig viccesen Varga Livius zenész, a jubileumi verseny PET Mestere az utolsó szemeteszsákok partra pakolásakor.
A jubileumi verseny rekordokat hozott, a résztvevők pedig rendhagyó élményekkel térhettek haza. A verseny utolsó szakaszán eddig ismeretlen vizeken eveztek a csapatok, sőt, az utolsó napon a teljes flotta, énekszó mellett, közösen zsilipelt a tiszalöki duzzasztóműnél.


„Cigándtól Tiszadadáig különböző hulladékhelyzet fogadott bennünket. Azokon a területeken, ahol korábban többször jártunk és több év árhullámainak „PET bányáit” sikerült felszámolni, ott kevesebb hulladékkal találkoztunk, míg a folyó alsóbb, ritkábban takarított szakaszain nagyobb ártéri szennyezés fogadott bennünket” – mondta el Tamás Zsolt, a PET Kupa versenyigazgatója.
„Bár idén elmaradt a szokásos nagy nyár eleji árhullám, az újabb hulladékcunami előbb-utóbb elér bennünket, főleg, ha arra gondolunk, hogy Kárpátalján, a Tisza forrásvidékén a nagy számú betelepülő magánszemély és cég miatt jelenleg jóval több lakossági és ipari hulladék keletkezik.” – tette hozzá a szakember.
 
Az idei jubileumi versenyt az alacsony vízállás is nehezítette, ezért különösen örültek a szervezők, hogy a legrutinosabb petkalózokból szerveződtek a csapatok. Kicsik és nagyok maximálisan kivették a részüket a takarításból. A verseny abszolút győztese 540 zsák összegyűjtött hulladékkal, pontszámát tekintve 32.255 PETákkal a tavalyi címvédő, Siemens Energy csapata lett. Szinte kétszer annyi hulladékot szedtek össze, mint a legjobb csapatok, amellyel saját rekordjukat is jócskán túlszárnyalták. Második helyen 25.340  PETákkal a Siemens Evező-SÖK csapata végzett. A jubileumi verseny alkalmából a PET Kupa Admiralitásából és tapasztalt folyómentőiből, önkénteseiből szintén alakult egy pethajós csapat, akik szoros küzdelem után, 22.060  petákkal a dobogó harmadik helyére állhattak fel. 
 
A X. Jubileumi Felső-Tiszai PET Kupa dobogós csapatai:

 1. helyezett: Siemens Energy (32.255 PETák, 540 zsák összegyűjtött szemét)
 2. helyezett: Siemens Evező-SÖK (25.340 PETák, 358 zsák összegyűjtött szemét)
 3. helyezett: KisPETlovam (22.060 PETák, 350 zsák összegyűjtött szemét)
  Tisza Hőse díj (legtöbb egy főre jutó összegyűjtött hulladék): Siemens Energy
  Fair play elismerés: Aztakeservit
  Óriási elismerés a mezőny további csapatainak: Tilos Rádió és WWF civil hajója, Hangák, Amerikalózok, Petúnia, Wessling, Main Stage, Tisza2, Joda „Bass” a Meglepetés
  A verseny a Technológiai és Ipari Minisztérium főtámogatásával valósult meg. A hulladékkezelésben az esemény kiemelt szakmai partnere a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége, az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. és a Zempléni Z.H.K. Nonprofit Kft.  A szervezők köszönetüket fejezik ki a SONAR Felső-Tisza-vidéki Búvár és Mentő Egyesület vízimentőinek, akik a kezdetek óta vigyáztak a pethajósok biztonságára. A verseny során a motoros, kiszolgáló hajókat a HONDA gyorsította. A PET flotta sok segítséget kapott a Tisza menti települések, Cigánd, Dombrád, Ibrány, Balsa, Rakamaz, Tiszaladány, Tiszalök, Tiszadada önkormányzataitól és vállalkozásaitól. Nagycserkesz vállalkozói gyümölccsel, a Bakos Szikvíz szódavízzel támogatta a csapatot. Külön köszönet jár a vízügy és az Ökologistic Alapítvány közreműködéséért. A Siemens és a Siemens Energy évek óta partnerek a folyótisztításban, a DHL Globál Szállítmányozási Kft. logisztikai partnerként segített. A Konasoft online versenykövető applikációval támogatta a PET Kupát. A hulladékok kezelését, a verseny lebonyolítását és a résztvevők élelmezését az NBG Masters Kft. segítette. A Zöldbolt és a Körforrás a nyertes csapatok ajándékcsomagjaihoz járult hozzá. A csapatok munkáját – a két éve ITM támogatásból épült – gyorsreagálású hulladékgyűjtő hajó, a PETII  és a Kék Bolygó Alapítvány támogatásából épült Logika segítette. 
  Forrás: Termeszetfilm.hu Egyesület Fotók:PET Kupa
Shares
scroll to top