Close

Idén is Magyar Ízek Utcája a Várkert Rakparton

Magyarország legnagyobb gasztronómiai seregszemléje, a Magyar Ízek Utcája idén 12. alkalommal kerül megrendezésre a Várkert Bazárnál Szent István napja alkalmából. A hagyományosan három napos rendezvény az ünnepi hétvégén péntek – szombat – vasárnap lesz a Lánchídtól az Erzsébet-hídig, vagy ha úgy tetszik a Döbrentei tértől a Clark Ádám térig, a Várkert Rakparton.

Az idei év kiemelt termékei a gabonafélék lesznek, hogy felhívják a figyelmet legfontosabb élelmiszer alapanyagunkra, és arra a sokszínűségre, ahogy jelen van gasztrokultúránkban.
Az eseményen közel 200 ember főzi a Duna parton Magyarország és a Kárpát-medencekülönleges ételeit, mint pl. bogyiszlói csülkös pacal, vajdasági-, roma-, csángó ételek,szatmári töltöttkáposzta, Karcagi birkapörkölt, csiptetett ponty és sok más halkészítmény,sparhelten sült lepény, langalló, töltött lángos, stb.
Idén Felvidékről, Mátyusföld izgalmas káposztalevese és mákos pogácsája, Kárpátaljáról egy remek borsos leves érkezik. Nagymuzsaly községből, kiváló házi szilvalekvárral készült fánkot is sütnek majd. Nagyon kedvelt a moldvai csángó faluból, Pusztinából Nyisztor Tinka néprajzkutató vezetésével érkező csapat, akik szőlőleveles töltikét – ott úgy nevezik húsos galuskát – készítenek. Határon innen megkóstolható lesz az alföldi pásztorétel, az öhön, a sokácbab, a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti jegyzékén is helyet kapott Karcagi birkapörkölt, és a roma ételek egy klasszikusa, a cigánykáposzta vakaróval vagy bodaggal. A Vajdaságból a dél-dunai halászléfőzők levesével, az Őrségből pedig tökmagolajjal locsolt dödöllével érdemes megismerkedni.

A Tinka csángó húsos galuskája, avagy pusztinai szőlőleveles töltike:„Soha nem tartottam be a mennyiségeket, nemcsak én, hanem minden falusi ember, akinek kertje van és aki szezonálison élt”. Egyrész gabonaféle, hajdina, kukorica, köles, egyrész hús, de ha nem jut, úgy is finom, és egyrész kerti zöld: laboda, mangold, zsenge csalán, illetve ami érik a kertben, és rengeteg kerti fűszer. Mesélik, hogy mikor a doktoriját védte, a Csángók kultúrájából, megtelt a legnagyobb előadóterem, amiben az izgalmas témán kívül nagy szerepe volt a kóstolni hozott húsos galuskának is.
Karcagi birkapörkölt: Egy kaszroj. Ez a mértékegysége, hiszen egy birkapörköltben csak egy állat húsa lehet, viszont az bele is kerül a fejétől a farkáig, beleadva így mindent, ami jó, ízt ad az ételnek. Nem véletlen tehát, hogy a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti jegyzékén is helyet vívott ki magának. Évek óta a leghosszabb sor a karcagi sátor előtt áll. Ennyi ember csak nem tévedhet.
A Magyar Ízek Utcáján a jófajta fröccsök és szörpök mellett 8-10 féle magyar kézműves sör, köleses sör, sörpárlatok, ízletes gyümölcsborok, mézbor, gyógynövényes teák és néhány magyar jellegzetes pálinka is várja a látogatókat.
Idei újdonság a Kézműves Kozmetikumok “Kertje”, ahol bemutatnak néhány olyan kencét, amit magyar alapanyagokból, kézzel készítenek.
A legfiatalabb látogatóknak az Aprónépek Vigadóa a Várkert Bazár multitermében lesz. Számos, remek bábtársulat előadásával, igazi mesemondókkal, kézművesekkel és a nyitónapon Halász Judit koncertjével.
Idén is lehet az ünnepen vért adni a Magyar Vöröskereszt szervezésében, velünk lesznek a Magyar kutyafajták mentői is, a gyerekek pedig közlekedésbiztonsági játékokat is kipróbálhatnak. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány idén is ingyenes vércukorméréssel várja a látogatókat mindhárom napon a Magyar Ízek Utcáján az ingyenes szűrés főtámogatója, a magyar fejlesztésű Dcont vércukormérő készülékeket gyártó 77 Elektronika Kft., de lesz vérnyomás- és testösszetétel-mérés is a Beurer Medical Hungary Kft. támogatásával.

A Varga Pékség 95 Kft. Batátás kenyere és szilvalekváros Sétáló süteménye

A Magyar Pékszövetség tizenegyedik Szent István napi Kenyérversenyének első helyezettje a balmazújvárosi Gulyás kenyér, amit a Balmaz Sütöde Kft. kemencéiben sütöttek ropogósra, felelevenítve a gulyások békés életének egyik alapvető élelmiszerét. Az egyszerű, alföldi pásztorélet a magyar nép egységét és egyéni jellegét hangsúlyozza. Az innovatív kategória nyertese a mórahalmi Varga Pékség 95 Kft. Batátás kenyere lett. A látogató a Várkert Bazár sétányon kóstolhatja meg először az Év Kenyerét, megismerkedhet a Batátás kenyérrel, és egy csodálatos, szilvalekvárral töltött Sétáló sütemény elfogyasztása közben betekintést nyer a gabona múltjába, jelenébe és jövőjébe.

Itt debütál Magyarország Tortája és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány által koordinált Cukormentes Tortája, melyek kétségkívül a rendezvény legkeresettebb termékei.

Magyrország tortája 2022-ben

A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhatodik alkalommal meghirdetett „Magyarország Tortája” versenyét idén Karikó Orsolya (Vanília & Gelarto Kézműves Cukrászat, Nagykőrös) kreációja, a „Huncut szilva herceg” fantázianevű torta nyerte. A győztest az ötletének megszületésekor a kiváló egri vörösbor és kedvelt magyar gyümölcsünk, a szilva ízének harmonikus párosítása ihlette meg.
A Magyarország Cukormentes Tortája idei győztese a szegedi Virág Cukrászda és Kávéház cukrászmestere, Gyuris László „Nagyi kedvence” elnevezésű tortájával lett. Az elegáns küllemű, hozzáadott cukor nélküli tortában az üde, kellemesen savanykás málnavelő, a fehércsokoládés pisztácia ropogós, valamint a könnyű mascarpone mousse harmonikus ízvilágát némi hibiszkusz virág és csipkebogyó velő teszi teljessé. A Nagyi kedvence szeletenként mindössze 233,8 kalóriát és 11,9 gramm szénhidrátot tartalmaz. A piskóta mandula- és kókuszlisztből készült, gabonalisztet nem tartalmaz, ezért csak mérsékelten emeli a vércukorszintet.
Az augusztus 19-én kezdődő esemény ingyenesen látogatható. További információk, érdekességek az alábbi oldalakon és a 2022-es Magyar Ízek utcáján. https://magyarizekutcaja.hu https://www.facebook.com/izekutcaja

Shares
scroll to top