Close

Páncélosok és orchideák

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) összevont projektzáró rendezvény keretében 2022. június 6-án hivatalosan is átadta a megújult Strázsa-hegyi tanösvényt, mely évtizedek óta a környék népszerű kirándulóhelye. A hegy és környéke máig őrzi a viszontagságos katonai múlt emlékét és sebeit, melyek egy részét most sikerült helyreállítani.


Füri András igazgató elmondta, több projekt együttes eredményeként sikerült ezen kiemelt értékekkel rendelkező területet ismét a természetvédelem szolgálatába állítani. A területen megtörtént a kármentesítés, gépek beszerzése, illetve a tanösvény felújítása az Agrárminisztérium szakmai támogatásával, a nemzeti park munkatársai, az illetékes hatóságok és önkéntesek részvételével. A szennyezéssel érintett terület már a Monarchia idején katonai gyakorlatok helyszíne volt, 1956-tól Szovjet Déli Hadseregcsoport harckocsizó és vegyvédelmi alakulatai használták. A szovjet hadsereg kivonulását követően történt felmérések a tavak területén toxikus nehézfém-szennyezettséget, az egykori üzemanyag-tárolóknál pedig jelentős alifás szénhidrogén-szennyezettséget mutattak. A projekt célja a fenti területek szennyezettségének megszüntetése volt, ezzel megelőzve annak esetleges továbbterjedését. Vízbázis-védelmi szempontból mindkét helyszín kiemelten érzékeny: a régi üzemanyag tároló területe szomszédos a Szentlélek-patakkal, míg a DINPI bemutató központja mellett található tavak számos madárfaj számára szolgálnak költőhelyként, védett kétéltűek, hüllők és denevérek számára pedig élőhelyként.

Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára kiemelte, hogy a most zárult projekt keretében a régi üzemanyagtároló területén található szénhidrogénnel szennyezett talaj, valamint a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Strázsa-hegyi bemutató központja mellett található, régen harckocsi úsztató, ma vizes élőhely bemutatására szolgáló tavak szennyezett iszapjának kármentesítése valósult meg. Szólt arról is, hogy a nemzeti park igazgatóság vagyonkezelésében lévő esztergomi gyepek természetvédelmi kezelését cikta és cigája juh állomány legeltetésével oldják meg, azonban a hatékonyság növeléséhez a legeltetést szükséges gépi kezeléssel is kiegészíteni az inváziós fajok elterjedésének vagy a cserjésedés megakadályozásának érdekében.

Egy másik most zárult projekt keretében a kezelési infrastruktúra biztosításának részeként, a gépi kaszálási rendszer kialakításához mezőgazdasági gépek beszerzése valósult meg.

További, szintén most zárult projekt keretében történt meg a Kis-Strázsa hegyen vezető tanösvény felújítása. Az 1,2 km-es körtúra a Strázsa-hegy északi oldalán visz föl a toronyhoz és a déli oldalán hoz le. A megújult, szélesebb lépcsők mellett a DINPI helyenként korlátokat is kihelyezett, melyek elsősorban a kijelölt útvonal betartását és az élőhely védelmét szolgálják. A Kökörcsin Ház mellől induló tanösvény szabadon látogatható, azonban a kiállítás és a kilátótorony megtekintésére a szakvezetett túrákon van lehetőség. Az egyéni túrázáshoz nyújt segítséget az ingyenesen letölthető Duna-Ipoly mobilapplikáció, amely a hegy csúcsától a hegylábi tavakig bemutatja a terület legjellegzetesebb élőhelyeit.

A hegytetőről gyönyörű panorámában gyönyörködhetünk. Észak felé Esztergom látképe a Bazilikával és Mária Valéria-híddal, háttérben a Helembai-hegységgel. Nyugati irányban a Gerecse látható, míg keleten a Nagy-Strázsa hegy és Pilis vonulatai.

A nyitóképen balról jobbra- Füri András, a DINPI igazgatója, Rácz András, azAgrárminisztérium államtitkára, Erős Gábor országgyűlési képviselő és Steindl Balázs alpolgármester.

A Strázsa-hegyi kilátó
Shares
scroll to top