Close

A spanyol nyelv napja

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) különleges napokat tart a világ többnyelvűségének megünneplésére, és az egyiket a spanyol nyelvnek szenteli.

Az ENSZ-nek hat hivatalos nyelve van: arab, kínai, angol, spanyol, francia és orosz. Mindegyik nyelvnek megvan a maga emléknapja, a spanyolt minden év április 23-án ünneplik (akárcsak az angolt).
„A spanyol nyelv napját az ENSZ-ben április 23-án ünneplik, hogy felhívják a szervezet munkatársai és általában a világ figyelmét a spanyol mint hivatalos nyelv történetére, kultúrájára és használatára. A nap választása a spanyol betűk nagy zsenije, Miguel de Cervantes halálának évfordulójához kapcsolódik. Halálának dátuma véletlenül egybeesik a legrangosabb angol drámaíró, William Shakespeare halálának időpontjával. Így mindkét nyelv osztozik ezen a napon” – mutat rá az ENSZ honlapján.
A nyelv az elmúlt években jelentősen növekedett, így az anyanyelvi beszélők száma alapján a második legnagyobb nyelv a világon (a mandarin kínai nyelv után), az ENSZ és a Cervantes Intézet „A spanyol nyelv a világban 2021” című évkönyve szerint.
Hasonlóképpen a Cervantes Intézet megemlíti, hogy a beszélők teljes számát tekintve (amelybe beletartoznak azok, akiknek a nyelv az anyanyelvük, a korlátozottan beszélők és a nyelvtanulók) a spanyol a harmadik nyelv világszerte, az angol és a mandarin kínai nyelv után.
A Cervantes Intézet szerint a spanyolul beszélők száma meghaladja az 591 millió főt (konkrétan az 591 775 964 főt).
Eközben a nyelvet anyanyelvi szinten beszélők száma közel 493 millió ember (492 990 519).

cnnespanol.cnn.com

Shares
scroll to top