Close

Tiszta folyó, tiszta víz

Mesébe illő történet egy gyönyörű folyóról, egy elszánt férfiról, egy teherautóról, a Tiszát elöntő szemét-áradatról és a segítségnyújtásról. A Természetfilm.hu Egyesület legújabb dokumentumfilmjét, – Francz Béla és a Folyómentő Teherautó történetét – Budapesten a Duna legújabb úszóházában mutatták be, a film már online is megtekinthető. A folyómentő teherautó című film egy népmesébe illő hősről szól, aki mindig tettrekész, a legnehezebb időkben sem adja fel az álmait, megkeresi a szövetségeseit és kijárja a megoldást. Egy olyan emberről, aki tetteivel és hozzáállásával vezet vissza minket a természet megbecsüléséhez és tiszteletéhez.

Ukrajnában a szervezett hulladékfeldolgozás gyerekcipőben jár, Kárpátalján pedig több településen nem is létezik. A lakosság tehetetlen, nincs hova tenni a ház körül halmozódó hulladékot. Így válik a festői szépségű kárpátaljai hegyi folyókból szeméttelep és ezért érkezik annyi hulladék a Tiszán és a Bodrogon Magyarországra. A Természetfilm.hu Egyesület, a PET Kupa megálmodójaként és szervezőjeként több mint 10 éve dolgozik egy tisztább Tiszáért. Ugyanennyi ideje keresik azokat az embereket, akik segíthetnek a probléma forrásánál. Most végre megtalálták őket: magyarokat, ukránokat, civileket és vállalkozókat, akik megpróbálnak hulladékkezeléssel foglalkozni egy olyan vidéken, ahol évtizedek óta megoldatlan ez a probléma.
Francz Béla a kárpátaljai Kőrösmezőn vette fel a küzdelmet a vízpartokat elborító hulladék-áradattal. Utcai hulladékgyűjtő konténereket helyezett ki, ütött-kopott UAZ teherautójával házhoz ment, kiszállt a boltokhoz, kereskedőhöz, és mindenhonnan elszállította a hulladékot. Kőrösmező szélén egy elhagyott vágóhidat bérelt, ott válogatja szét a hulladékot, majd az üveget, műanyagot és fémet külön értékesíti. A várt üzleti siker azonban elmaradt, a szelektív hulladék értékesítéséből befolyó pénz üzemanyagra is csak épp, hogy elegendő volt. Már majdnem feladta, amikor megjelent egy reménysugár.
2020 február elsején a PET Kupa önkéntesei, a Tisza Élővilágának Emléknapja alkalmából tartottak filmvetítést az ungvári Amerikai Kuckóban (American Corner). A filmvetítésből Facebook esemény, az eseményből levelezés, a levelezésből pedig személyes találkozás lett. Ez az első, rövid beszélgetés is elég volt ahhoz, hogy valami elkezdődjön.

Fotó: Termeszetfilm.hu Egyesület

„Francz Béla elhivatottsága, a spártai körülmények, amik között dolgozott, mélyen megérintettek minket. Főleg a kisteherautó volt nagyon rossz állapotban. Úgy láttuk, egy jobb jármű sokat tudna segíteni” – mesél az első találkozásról Molnár Attila Dávid, a folyómentő teherautó című dokumentumfilm forgatókönyvírója és rendezője.
„Elhatároztuk, hogy amiben tudunk, segítünk. Az első találkozás hatása alatt, azon melegében készítettünk egy kisfilmet. Ez a film került fel az Adjukössze.hu oldalra, ahol az adományozók pár óra alatt összeadták a használt teherautó vásárlásához szükséges pénzt, négy nap alatt pedig annak többszörösét, hárommillió forint feletti összeget. Béla így vehette meg magának a Folyómentő Teherautó névre keresztelt IVECO-t, amivel azóta is folyamatosan, nap mint nap gyűjti és szállítja a hulladékot” – tette hozzá Silimon Emese, az Adjukössze.hu kampány koordinátora és a film vágója.

Francz Béla fotó: Termeszetfilm.hu Egyesület

A dokumentumfilm Béla küzdelmeit és sikereit örökíti meg. Bár eleinte sokan próbálták eltántorítani tervétől, Béla nem adta fel. Most már biztosan kijelenthető, hogy igazi változást indított el Kárpátalján. A filmesek ezt az éveken – és határokon – átívelő történetet próbálták meg izgalmasan képernyőre vinni.
“Természetfilmek készítése során sok nehézséggel találkoztunk már, de ez a film még ezeken is túltett” – meséli Tamás Zsolt, a film producere – “A teherautóra elég volt a pénz, de a filmre nem volt forrásunk. Ezért a munkát önerőből, önkéntes munkával kezdtük el. Ezen fordított az Aktív Magyarország támogatása, amiből gőzerővel munkához láttunk volna, ha Ukrajna határait nem zárják le a COVID járvány miatt. Mivel négyévszakos filmet terveztünk, nem volt vesztegetni való időnk, muszáj volt távmunkában elkezdeni a forgatást, amihez Kárpátalján kerestünk és találtunk segítséget.”
Szerencsére találtak megfelelő szakembert. Gazdag Mihály és Bíró Benjámin Beregszászról elvállalta a nehéz feladatot, habár még ők sem dolgoztak úgy, hogy a rendező Messengeren adja az instrukciókat és így láttamozza az elkészült felvételeket. Amint enyhült a vírushelyzet, a Természetfilm.hu stábja is csatlakozott a beregszászi operatőrökhöz. A teljes filmes csapat téli, tavaszi és nyári felvételekkel járult hozzá a távmunkában elkészült nyersanyaghoz.
Az orosz-ukrán háború kitörése miatt a díszbemutatón Francz Béla online bekapcsolásával indíthatták útjára a dokumentumfilmet, amely mostantól bárki számára megtekinthető online.
A két évvel ezelőtti akció sikerére alapozva, most újabb lépésre szánta el magát a PET Kupa közössége és az alkotók. Szeretnék minél hamarabb megvalósítani az új dokumentumfilm akadálymentesítését, és ezzel megtenni az első lépést, hogy a természetfilmes műhelyben készülő alkotások a jövőben élvezhetőek legyenek hallás- és látássérültek számára is. Az új adománygyűjtő program a film premierjével párhuzamosan indult és ha sikerrel jár, akkor egy újabb álom válhat valóra.
A folyómentő teherautó 52 perces dokumentumfilm itt megtekinthető: https://petkupa.hu/hu_HU/folyomento-teherauto.
Forrás: Természetfilm.hu Egyesület

Shares
scroll to top