Close

Erdőismereti vetélkedő középiskolásoknak

Az idei – immár hatodik alkalommal induló – „Fedezd fel az örökséged” erdőismereti vetélkedő egy új, izgalmas dimenzió bejárására, megismerésére invitálja a résztvevőket: hogyan él az emberben – kultúrájában, művészetében, lelkében – az erdő. A két elméleti és egy terepi feladatot tartalmazó, on-line zajló vetélkedőre 2022. február 28-ától jelentkezhetnek a 3 fős középiskolás csapatok a Kárpát-medence bármely – határon innen és túli – oktatási intézményből.

Az erdő, amellett, hogy fizikai létünkhöz, fennmaradásunkhoz nélkülözhetetlen, szellemi életünk, kultúránk, művészetünk természetes és inspiráló környezete, bölcsője. Az idei „Fedezd fel az örökséged” erdőismereti vetélkedő ezt a kapcsolatot állítja középpontba: arra hívja a résztvevőket, fedezzék fel a Kárpát-medence erdeiben lezajlott történelmi eseményeket, az itt született és élő mondákat, legendákat, azt, hogyan ihlette meg az erdő íróinkat, költőinket, zeneszerzőinket, festőinket. Mindezzel kibontakozik az az évezredeken átívelő, nagyszerű történet, amely múltunk megszámlálhatatlan és megismételhetetlen mozaikdarabjából épülve beszél nekünk erdő és ember kapcsolatáról.
A csapatok a vetélkedő négy hete során nemcsak ezt az utat fedezhetik fel, hanem a saját nézőpontjukat is megmutathatják a három feladatcsoportban: a kvíz az ember és az erdő közös történetének állomásaira, fontos szereplőire és alkotásaira, az esszé a társadalom és az erdő XXI. századi kapcsolatára fókuszál, míg a fotópályázatban megmutathatják, hogyan látják az erdőt – az apró részleteket, a tájat egyetlen impresszióba sűrítő panorámát, a napszakokkal változó fény festette új és új erdőképet – a fotós szemével.
A versenyre a Kárpát-medence bármely – határon inneni és túli – oktatási intézményéből három fős, 9-12. osztályos diákokból álló csapatok jelentkezhetnek a vetélkedő honlapján, 2021. február 28-a és március 16-a között.
Az Erdők Nemzetközi Napján, március 21-én induló vetélkedő eredményhirdetése április 22-én, a Föld napján lesz. Az első három csapat tagjai fejenként 70, 50, illetve 30 ezer forint értékű Libri-utalványt kapnak és a nyertes csapatokat felkészítő tanárokat is fejenként 10-10 ezer forint értékű Libri-utalvánnyal díjazza az Országos Erdészeti Egyesület. A legjobban szereplő határon túli csapat az Országos Erdészeti Egyesület különdíjában részesül.


A verseny lebonyolítását az Agrárminisztérium támogatja.
Forrás: Országos Erdészeti Egyesület

Shares
scroll to top