Close

Idén is folyótisztító PET Kupa versenyek

A többnapos környezetvédelmi pethajós versenyek alkalmával tavaly 20 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a PET Kupa versenyzői a Tisza-tavon, a Felső-Tiszán és a Bodrogon. Idén immáron tizedik éve lesz, hogy a versenyek résztvevői pillepalackokból épített hajókon szállnak vízre és a hulladékot felhasználva küzdenek a hulladék ellen. 2022-ben ismét három különböző időpontban és helyszínen szerveznek folyami versenyeket, amelyekre a Tisza élővilágának emléknapján nyílt meg a jelentkezés.

A korábbi rendezvények felejthetetlen hangulatát, a PET Kupákra jellemző egyedülálló közösségi élményt és folyóink páratlan szépségű élővilágát idén is garantálják a szervezők. A rendezvények vidám hangulatát évről-évre izgalmas videókban örökíti meg a főszervező Természetfilm.hu Egyesület.
Idézd fel a tavalyi versenyek hangulatát és jelentkezz petkalóznak!
Semmi sem lehetetlen: házassági évforduló a PET Kupán; hatalmas PET-bányák felszámolása, dzsungelharc… utolsó nap a 2021-es Felső-Tiszai PET Kupán:
https://www.youtube.com/watch?v=gUS31fRNYsM&t=2s
A PET-halom nyomokban növényeket is tartalmaz… Ebből a videóból kiderül, hogyan szelektálják például a hulladékot a legszorgalmasabb csapatok. A II. Tisza-tavi PET Kupa emlékezetes pillanatai: https://www.youtube.com/watch?v=Dsyuot2U-TI
Hálás bodrogiak, csodálatos társaság, maximumon megrakott hulladékgyűjtő anyahajó, 8 tonna hulladék 3 nap alatt és a boldog dobogós csapatok: https://www.facebook.com/petkupa/videos/2998016793781333
A szervezők baráti társaságok, vállalatok, civil szervezetek és Tisza menti települések csapatainak jelentkezését várják február végéig. A versenyekre való jelentkezést mobiltelefonos applikáció könnyíti: a Tiszta Tisza Applikációban (TTApp) a csapatok kapitányaitól várják a nevezéseket a kiválasztott versenyre. Az applikáció a későbbiekben lehetőséget ad csapattagok meghívására, illetve a TTAppban bárki tájékozódhat a meghirdetett versenyek részleteiről, majd a versenyidőszak alatt azok aktuális állásáról.

Bodrogi PET Kupa fotó: Molnár Vanda


A kisebb létszámmal, rövidebb távokon megrendezett, Tisza-tavi és Bodrogi 4-5 napos versenyek az új jelentkezőknek adhatnak felejthetetlen élményt, belekóstolva a kalandos, nem kevés kihívásban bővelkedő hulladékgyűjtő megmérettetésbe. A hagyományos, 8 napos Felső-Tiszai programnál leginkább a tapasztalt, kitartó és igazán elszánt, visszatérő csapatok jelentkezésére számítanak a szervezők.
„Naptárunkban szinte minden hónapra jut egy-egy folyótisztító akció, mégis ezek azok a versenyek, amelyek elindították tíz évvel ezelőtt a folyómentő mozgalmat és a mai napig a legtöbb csatlakozót vonzzák. – számolt be a versenyek népszerűségéről Doró Viktória, a PET Kupa verseny-regisztrációért felelős munkatársa. „Tavaly összesen 32 pethajóval, több mint 120 folyamkilométert tettünk meg, amelynek köszönhetően 20 tonna hulladékot gyűjtöttünk össze. Idén is hasonló célokat tűztünk ki magunk elé, de a legjobb születésnapi ajándék az lenne, ha sokkal kevesebb hulladékot találnánk az ártérben. – tette hozzá a szakember.
A PET Kupa versenyek megvalósulását évek óta fő támogatóként segíti az Innovációs és Technológiai Minisztérium.
Forrás: PET Kupa

Shares
scroll to top