Close

Kiterjesztik a Galápagos-szigetek körüli védett tengeri területet

A Csendes-óceánon található Galápagos-szigetek körüli védett tengeri terület 60 ezer négyzetkilométerrel növekszik.

Guillermo Lasso ecuadori elnök pénteken Bill Clinton volt amerikai elnök és Ivan Duque kolumbiai államfő jelenlétében, egy hajón írta alá a vonatkozó rendeletet a Puerto Ayora-öbölben. „Vannak helyek, amelyek az emberiség történelmét fémjelzik, és ma megtiszteltetés számunkra, hogy ezen a helyen lehetünk” – mondta Lasso. „Ezek a szigetek megtanítanak nekünk valamit önmagunkról: mi lenne, ha nem úgy viselkednénk, mint e föld urai, hanem védelmezői?”
Az új terület összeköti a Galápagos-szigeteket a Coiba (Panama), Malpelo (Kolumbia) és Coco (Costa Rica) szigetekkel, és védi a ritka állatfajok vonulási útvonalait. A résztvevő országok államfői tavaly a glasgow-i klímakonferencián jelentették be az új tengervédelmi körzetet. A Galápagos-szigetcsoport körül jelenleg mintegy 138 ezer négyzetkilométernyi tengeri terület áll védelem alatt.
A szigetek Ecuadorhoz tartoznak, és a dél-amerikai partoktól mintegy 1000 kilométerre nyugatra, a Csendes-óceánon találhatók. A szigetcsoport különleges növény- és állatvilága miatt 1978 óta az UNESCO Világörökség része. A csak ott található fajok közé tartoznak a tengeri leguánok, a szárazföldi leguánok és a galápagosi pintyek. Charles Darwin a szigeteken 1835-ben végzett megfigyeléseire alapozta evolúciós elméletét.

schweizerbauer.ch

(Nyitókép: Ecuador, Galápagos-szigetek. Az ecuadori elnöki hivatal által közreadott képen egy leguán látható. Fotó: DPA/FAZ)

Shares
scroll to top