Close

Százéves a Jászok Egyesülete


Alapításának századik és újjáalakulásának harmincadik évfordulóját ünnepelte 2021. szeptember 11-én az elszármazott és az otthon élő jászokat összekapcsoló szervezet, a Jászok Egyesülete a budai Várban, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.

Az ünnepség katonai tiszteletadással és koszorúzással kezdődött. A hazáért életüket adó jász katonaősök emlékművénél koszorút helyezett el dr. Dobos László a jubiláló egyesület elnöke, Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, az egyesület tagja; Borbás Zoltán, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés alelnöke; Dávid Sándor és Csikós Miklós emeritus jászkapitányok a Jászkun Kapitányok Tanácsa képviseletében; Eszes Béla polgármester Jánoshida képviseletében, valamint Szüle Katalin, az egyesület Jászságért-díjas tagja Jászkisér képviseletében.

A díszünnepségen dr. Dobos László felidézte: Miközben a Trianon csapásai alatt megrogyott ország igyekezett talpra állni, a Budapesten élő jászok 1921-ben, elhatározták, hogy létrehoznak egy olyan szervezetet, amely gyámolítja a fővárosba került jász fiatalokat. Azonban 1946-ban a feloszlatás lett a sorsa a szervezetnek is, mint annyi sok más civil szerveződésnek.
Az egyesület 1991-ben alakult újjá, azzal céllal, hogy összekapcsolja az elszármazottakat és az otthon maradottakat. Kiadványokat jelentet meg, rendezvényeket szervez, társrendezője a Jász Világtalálkozóknak, a következőt 2022-ben rendezik meg Jánoshida önkormányzatával közösen.
Rédei István, a CO-OP Star Zrt. elnök-vezérigazgatója a szülőföld köszöntését hozta el. Tiszteletét fejezte ki az egyesület alapítói és újraalapítói előtt. Hangsúlyozta: a Jászság számára is nagyon sokat jelent az egyesület működése, és továbbra is tenni kell a jász érték megőrzéséért, ápolni kell a jászok összetartozását, függetlenül attól, hogy hol élnek.


A díszünnepségen adta át dr. Dobos László az egyesület elismerő okleveleit és a Jászságért Díjakat is. A 2020. évi Jászságért Díjat a vele járó egymillió forinttal a „Jászságért” Alapítvány kuratóriuma megosztva dr.Körei-Nagy József jogász, gépészmérnöknek és feleségének, dr.Körei-Nagy Katalin ügyvédnek ítélte oda, a 2021-es díjat Dávid Sándor fafaragó népi iparművész érdemelte ki.
Szöveg és kép: Bognár Mária

Shares
scroll to top