Close

Bitcoin-szobor Óbudán

A világon elsőként állítottak szobrot Budapesten, a Graphisoft Parkban a rejtélyes Satoshi Nakamotonak, a bitcoin kriptovaluta és a mögötte lévő blokklánc-technológia alapítójának. A bronz mellszobor egy kapucnis alakot ábrázol stilizált arcvonásokkal, bitcoin logóval. A szobor arca bronz-alumínium ötvözetből készült, amit az alkotók erősen felpolíroztak, hogy tükröződjön, így belenézve mindenki magát láthatja.

Satoshi Nakamoto hozta létre a bitcoint, de az internetes fizetőeszköz mögötti blokklánc-technológiát is. Utóbbi erőssége, hogy egy harmadik fél, például bank bevonása nélkül teszi lehetővé az értékek továbbítását a világ bármely pontjai közt, ami számos területen teheti jobbá a világot, az élelmiszer-ellátástól a segélyszállítmányok célba juttatásáig. Az online fizetőeszköz megalkotójának valójában nem ez az igazi neve: soha nem mutatta meg az arcát, azt sem lehet tudni, férfi-e vagy nő.
A kezdeményezők is hangsúlyozták: számukra a legfontosabb a bitcoin mögött álló szellemiség. Ezt fejezi ki a szobor tükröződő arcra is, amelyben bárki magára ismerhet. A bitcoin ugyanis nem egy állami vagy más központi intézet által kibocsátott pénz, hanem mindentől független és így senkié, azaz valóban mindenkié, aki használja.
Gilly Tamás és Gergely Réka szobrászok műve a Graphisoft Parkban, zöld környezetben kapott helyet, ahová bárki szabadon ellátogathat és megnézheti egy kellemes sétával egybekötve.


A szobor állítását Györfi András ötlete nyomán négy szervezet kezdeményezte. A Györfi András által szerkesztett KriptoAkadémia.com mellett a MrCoin kriptopénzváltó két tagja, Debreczeni-Raskó Gabriella és Debreczeni Barnabás, valamint Szilágyi Imre, a Blockchain Budapest konferencia szervezője és Kalocsai Kornél, a Blockchain Hungary szakmai szövetség alapítója is csatlakozott. Az összefogást egy közösségi finanszírozási kampány tette teljessé, ennek során még további 27 szervezet és magánszemély járult hozzá a szobor elkészüléséhez.

Shares
scroll to top