Close

Természetközeli családi nap a Gödöllői Erdészeti Arborétumban

Igazi erdei zsongás várja azokat, akik 2021. szeptember 18-án, szombaton felkeresik a több mint 110 éve alapított, az erdei fafajokat természetes életközösségükben, társulásaikkal együtt, erdőszerűen bemutató Gödöllői Erdészeti Arborétumot.

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításhoz kapcsolódó családi napon élőben és testközelből láthatjuk, milyenek énekes és ragadozómadaraink, mire képes hazánk egyik ikonikus vadászkutyája, a magyar vizsla és egy ritka nagyragadozóval, a farkassal is találkozhatunk. E mellett a kicsiknek és nagyoknak szóló, erre a napra összeállított zenei produkciók hallhatók ismert előadóktól, művészektől. A tudományos ismeretterjesztést kedvelők sem csalódnak, őket többek között a biodiverzitás fő kérdéseiről, jelentőségéről szóló interaktív előadások várják.
Program  
9:30 A családi nap megnyitója 

10:00 Erdei Kerekítő – népművészeti interaktív előadás Benedek
Krisztinával 
A  műsorban erdei témájú népdalok, mondókák és egyéb játékok szerepelnek, Benedek Krisztina Kerekítő játékmesterrel és Dezső Piroska hegedűművésszel. Az ének és hegedűszó mellett sámándobbal, hangutánzó-, és ritmushangszerekkel is ismerkedhetnek a kisgyermekes családok. 
 
11:00 Bemutatkozik az Erdők a Közjóért Alapítvány
 
11:15 Csicsergő barátaink – Gőgös Zsuzsi élő madárbemutatója 

Az Állati Jó Bemutató szakértő előadónője, Gőgös Zsuzsanna élő állatok – többek közt kanári, galamb, kuvik, uhu, héja – segítségével mutatja meg a madárvilág szépségeit, változatosságát és alkalmazkodó-képességét. Kiderül, mikor, miről énekelnek madaraink, hol élnek, mivel táplálkoznak és az is, miért nélkülözhetetlen tagjai az ökológiai rendszernek, mit tegyünk avagy ne tegyünk természeti környezetünk védelme érdekében. A bemutatón a madarak táplálékállatai és a madarakkal táplálkozó néhány ragadozó – például a vadászgörény– is láthatók.

13:30 Zenél az erdő – A Gödöllői Fiatal Művészek Egyesülete előadása
Az 1998-ban alakult és az arborétum színpadán már többször játszott Dzsungel Könyve című musicalról ismert társulat a családi nap alkalmából erdei témájú gyerek- és popdalokkal, rajzfilmslágerekkel és musicalrészletekkel örvendezteti meg a közönséget, ezen túl a gyerekek állathang-felismerő versenyben is részt vehetnek. 

15:00 Farkas testközelből

Újvári Dóra biológus több mint 20 éve foglalkozik farkasokkal, kölyökkoruktól kézben neveli őket, így különleges bizalmi kapcsolatot épít ki velük. Az Erdei Zsongás alkalmából elválasztó kerítés nélkül, pórázon vezetve látható Dante, az 5 és fél éves kan farkas, aki bemutatja, hogy őt és fajtársait mennyi mindenre lehet megtanítani. Azt is megtudhatjuk, milyen a farkasok élete, mi a közös bennük és mi különbözteti meg őket a kutyáktól.
 
15:30 Szépségbajnok vadászkutyák
Szegedi László erdőgondnok magyarvizsla-bemutatójának főszereplői Gubacs és Indián, akik nem csak aktív vadászkutyák, de szépségbajnokok is. A programban a közönség jellegzetes vadászfeladatok végrehajtását láthatja, e mellett pedig közelebbről megismerkedhet a világszerte egyik legismertebb magyar vadászkutyával. 

A Gödöllői Erdészeti Arborétum egy részlete fotó: Pilisi Parkerdő

Forrás: Pilisi Parkerdő

Shares
scroll to top