Close

Az 5 legjobb online rajz kihívás

Varga Zita vagyok (@zizudraws), magyar művész és grafikus. Az elmúlt években különböző, mások által kitalált művészeti kihívásokban mérettem meg magamat. Olyan téren, mint például a technikám fejlesztése, inspirációszerzés, alkotói válság kezelés, új technikák kipróbálása, a komfortzónámból való kilépés, és legfőképpen sok tehetséges művész társ megtalálása, ezek a kihívások sokat hozzátettek alkotói tevékenységemhez.

Valószínűleg hallottál már néhány ilyen művészeti kihívásról (angolul “art challenge”), vagy te is kipróbáltad. De az is lehet, hogy részt szeretnél venni egy ilyenben, csak nem tudod, melyikkel kezdd, vagy hol találd meg őket. Szeretném megosztani tapasztalataimat a kedvenceimről, hátha valamelyik téged is megihlet.

A kihívások, vagyis angolul “challenges” nevét angolul írom ki az alcímekben (továbbá melléjük teszek néhány hashtaget is), mert így lehet megtalálni őket az interneten, szociális média felületeken.

1) Character Design Challenge | #CDC #CDChallenge

Az alábbi néhány digitális festményemmel csatlakoztam a CDC, Character Design Challenge, tehát a “Karakter Tervezési Kihívás” néhány aktuális témájához. Linkek: Tarot, Ghost, Fairy, Fox, LOTR, Elemental.

A Character Design Challenge (megtalálható a Facebookon) ideális, hogyha egyszerre csak egy karakterre szereténk koncentrálni – továbbá hozzáadhatunk mellékszereplőt, háziállatot vagy hátast (lovat, stb). A résztvevők rendszerint gyönyörű illusztrációkat és néha koncepciókat is töltenek fel (az utóbbi alatt értem azt, amikor a karaktert több nézetben, gesztusban vagy arckifejezésben mutatják be).

Ebben a kihívásban az tetszik a legjobban, hogy rengeteg jó megoldás létezik ugyanarra a témára. Nagyon lelkesítő ennyi különböző megközelítést látni.

2) Draw This In Your Style Challenge | #dtiys

“Rajzold meg ezt a saját stílusodban”. Ez a kihívás nagyon jól jön, amikor nincs különösebb ötletünk, inkább a stílusra és a rajzolás folyamatára fókuszálnánk. Jó alkalom arra is, hogy kapcsolatba lépjünk más művészekkel, különösen azokkal, akiknek az alkotásait újraértelmezzük. Szerintem már önmagában is zseniális az a tény, hogy megengedett egy másik művész alkotásának újrateremtése.

Te is készíthetsz DTIYS képet, hogy másokat is inspirálj arra hogy megalkossák a te munkádat az ő saját stílusukban. Szóval a legjobban az tetszik, hogy ez kölcsönös kapcsolatot teremt művész és művész között a vizuális kommunikáció eszközeivel. Olyan ez, mintha egy-egy műalkotáson keresztül tisztelegnénk egymásnak.

Itt vannak a linkek az általam készített három DTIYS kihíváshoz, hogyha látni szeretnéd az eredetiket, vagy további részleteket: Tiny Enchantment, Lunar Eclipse, és a rainbow girl készült #DA20thBirthday (Deviantart 20. születésnap) alkalmából. (Az első kettőnek én adtam címet, eredetileg nem volt nekik.)

3) Six Fan Arts Challenge | #sixfanarts

Megkértem az embereket, hogy mondjanak hat karaktert, akiket le kell rajzolnom. Így találkoztam például Zoyával és vagy a Napstablookkal, a többit négyet pedig már ismertem. Mindet nagyon szívesen megrajzoltam.  Van egy korábbi blog bejegyzésem (angolul) ezen karakterek készítéséről, ezért ha ez részletesebben érdekel, látogass el ide

Szeretek sorozatban gondolkodni, és ez tökéletesen jó erre. Úgy érzem, hogy ez a projekt sokat csiszolt a technikámon, és megalapozta a rajzfilmszerű vagy képregényes stílusban való gondolkodásomat. Annyira szerettem ezt a kihívást, hogy már új hatos sorozatok készítésén gondolkodom, és vannak ötleteim.

4) Inktober Challenge | #inktober

Azt hiszem, az egyik legjobb dolog az Inktoberben az, hogy ősszel van. Ihletet meríthetünk a fákról színesen hulló levelekből, a Halloweenből, a kuckós hangulatból, és hasonló érzésekből.

Ez egy olyan terület, ahol bátran lehet kísérletezni az egyes technikákkal, különösen, ha hagyományos eszközökkel dolgozunk. Számomra a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy minden nap rajzoltam egy új képet, majd közzétettem. Rájöttem, hogy (nekem) az a jobb, ha ez esetben csak vázlatokat rajzolok, vagy csak néhány kidolgozott képet készítek az egész hónapban – ahogy a Witchtober esetében is tettem (lásd lejjebb az ötödik pontban).

Számomra a legnagyobb eredménye ennek a kihívásnak az, hogy lefektettem néhány ötletet, amelyeket később kidolgozhatok, és ebből párat már el is készítettem: Blue Jay, Serenity. Az Inktober alatt rajzoltam egy-két Ghibli fan-artot is.

5) Witchtober challenge | #witchtober

Ez a sorozatom sok pozitív visszajelzést kapott, ami nagyon boldoggá tett engem. ^^ Azt hiszem, itt sikerült a leginkább teret adnom érzéseimnek és mélységekbe merülnöm azáltal, hogy elég időt adtam egy képnek. A narancssárga-barna, mint egyetlen fő színárnyalat, nagyszerű ötlet volt, így jobban összpontosítottam a vonalakra, formákra és fényekre. Továbbá, egy konkrét téma, mint a „boszorkányok”, sokkal könnyebben megfogható volt számomra, mint a véletlenszerű ötletek lefektetése az Inktober esetében. Plusz, imádom a boszikat!

Ezek voltak a kedvenc kihívásaim egy ötös listán, de vannak még továbbiak is. Például az Artstationnek nagyon jó kihívásai vannak, én is részt vettem az egyiken akkoriban. Remélem hasznosnak találtad ezt a cikket, és merítettél némi inspirácót következő alkotásaidhoz. Hogyha szeretnéd elolvasni ezen cikkem eredeti angol blog bejegyzését, vagy esetleg megosztani egy külföldi barátoddal, itt ezen a linken elérhető: Top 5 Art Challenges. Köszönöm az olvasást! 

Szerző: Varga Zita | linktr.ee/zizudraws

Shares
scroll to top