Close

Emlékkereszt-avatás a Budakeszi Angyalok Királynéja kegytemplomnál

A Pilisi Parkerdő – a 21 állami erdőgazdasággal összhangban – emlékkereszt-állítással tiszteleg az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előtt. Az emlékkeresztet a Budakeszi Angyalok királynéja templom szomszédságában, a Makkosi réten állították fel.

Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója az avatóünnepségen hangsúlyozta, hogy a 21. századi erdőgazdálkodóknak nemcsak a rájuk bízott erdő szakszerű kezelésére kell odafigyelniük, hanem a lakosság szükségleteit is szem előtt kell tartaniuk. Fontos feladatuknak nevezte az erdőben a testi feltöltődésre alkalmas területek mellett a lelki feltöltődésre alkalmas, szakrális, szellemi helyek fenntartását is. A pálosok is az erdőbe jöttek gondolkodni, megtalálni Istent – mondta. – A Pilisi Parkerdő tradicionálisan gazdag szakrális vallási helyszínekben, és az erdészek számára nemcsak feladat, hanem belső késztetés, hogy ezt az örökséget megőrizzék. Azért a 250 éves kegyhelynél található pihenőhelyen állították fel az emlékkeresztet, mert fontos volt, hogy sok kiránduló ember számára nyújtson lelki feltöltődést.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus mottójára utalva azt mondta: „Én, mint vallásos ember, örömmel állok itt emellett az öt méter magas és három méter széles, közel egytonnás kereszt mellett, amelynek jelentősége nem a fizikai paramétereiben keresendő, hanem abban a mondatban, amely ott szerepel rajta: Minden forrásom belőled fakad”. Szólt arról is, hogy a kormány a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel együttműködve igyekszik megőrizni Magyarország természeti kincseit, ennek köszönhetően több felújított turistaházat adtak át közösen, ápolják a turistaútvonalakat, és így került a pihenőhelyre az emlékkereszt.

Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott az 1938-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra emlékezve arról beszélt, hogy az utolsó békeévben rendezték meg Magyarországon, utána rossz irányt vett a világ, és birodalmak igázták le a nemzeteket. „Birodalmakról beszéltünk akkor is, és birodalmi elképzelésekről beszélünk a mai napig is”. 2021-ben ismét az eucharisztikus kongresszusra készülünk, aztán jövő tavaszra, és „a felelősségünk még nagyobb”, hiszen a „külső nyomás” és a „birodalmi hév” is legalább ugyanakkora mint egykor – fogalmazott.

A makkosmáriai kegytemplom előtti pihenőhelyen felállított emlékkeresztet Filó Kristóf kanonok, plébános áldotta meg és szentelte fel.

Filó Kristóf kanonok, plébános megáldja az emlékkeresztet fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

A Makkosi réten álló emlékkereszt 30 x 30 cm keresztmetszetű tölgygerendából készült, magassága öt, szélessége több mint 3 méter. Az acél tartószerkezetbe illesztett kereszten a hazánkban rendezett Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszus tiszteletére és emlékére 21 kis kereszt látható, valamint a „Minden forrásom belőled fakad” felirat olvasható.

Nyitókép: Pilisi Parkerdő Zrt.

Shares
scroll to top