Close

Falka Napok természetismereti fesztivál Aggteleken

Augusztus 7-8-án rendezik meg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Aggteleken a Falka Napok elnevezésű természetismereti fesztivált. Az ingyenesen látogatható fesztivál előadásokkal, filmvetítésekkel, a régió természeti értékeit bemutató sétákkal és gyerekprogramokkal várja a látogatókat határon innen és túlról.

A farkas, a medve és a hiúz visszatértek az Északi-Középhegység erdeibe. A három őshonos nagyragadozónk egykor nagyobb számban volt jelen Magyarország területén, de a folyamatos üldöztetés hatására számuk megfogyatkozott, és a térségben élők is elszoktak a jelenlétüktől. Ahhoz, hogy ezek az állatok a jövőben is megtalálják a helyüket erdeinkben, és az itt élők is megtalálják a számításaikat, újra el kell sajátítani az együttéléshez szükséges tudást. Ebben szeretne segítséget nyújtani a térségben élőknek és az oda látogató turistáknak a Falka Napok.
A fesztivál színes programokkal várja a látogatókat. A községi könyvtárban szombaton és vasárnap egész nap előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők többek között Aggtelek és környéke növény- és állatvilágáról és geológiájáról, a nagyragadozókról és prédafajaikról. A szomszédos moziban pedig természetfilmek szórakoztatják az érdeklődőket. Látható lesz többek között a többszörös díjnyertes Szolgalelkű óriások, Mátai András és Csapó András dokumentumfilmje, és az idén bemutatott Amiről a fák suttognak című film, Takács Rita és Vidos Erik Dániel alkotása. A vetítések után közönségtalálkozókra is sor kerül.
A fesztivál ideje alatt számos természetismereti sétán is részt vehetnek a látogatók: megismerkedhetnek az Aggtelek környéki erdőkkel, az ott élő növény- és állatvilággal, de szarvasgomba keresési bemutatón, természetmerülésen és kisemlős csapdázáson is részt vehetnek.
A gyerekeket a Miskolci Csodamalom Bábszínház, mesemondó, arcfestő, ugrálóvár és természetismereti játékok várják színpadnál és a WWF, a CEEWeb Hungary, a Fehérkereszt Állatvédő Liga, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, a Jane Goodall Intézet és a Hermann Ottó Intézet sátrainál. A fesztiválon helyi termelők és kézművesek portékái is várják a látogatókat. Szombat este a jó hangulatról a szlovákiai Varkocs és a hazai Sezlony együttes gondoskodik.
A fesztivál célja az is, hogy a helyi lakosok és gazdálkodók számára nemzeti parki szakemberek, állattartással és állatállomány-védelemmel foglalkozó szakemberek közreműködésével bemutasson olyan eszközöket és módszereket (pl. villanypásztor, nagytestű őrkutya), melyek segítségével hatékonyan védhetik meg állataikat a ragadozók esetleges támadásaitól.
A fesztivál a hatályos egészségügyi szabályok betartásával látogatható.
A fesztivál szervezői: Aggtelek Község Önkormányzata, WWF Magyarország, WWF Szlovákia. A fesztivál a Visegrádi Alap támogatásával valósul meg.
További információ: facebook.com/falkanapok
Fesztivál program: wwf.hu/falkanapok

Shares
scroll to top