Close

Legendás mozdonyok az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában

Volt egyszer egy Északi… A történet folytatódik címmel nyitott időszaki kiállítást a Közlekedési Múzeum. Öt év után újra önálló tárlattal jelentkezik az intézmény, új otthonában, a vasúti járműgyártás egykori bázisán, az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában.
A kiállításon színes rendezvényekkel, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal és tematikus sétákkal várják az érdeklődőket október 31-ig, még a csarnok MÁV által hátrahagyott mai állapotában, a múzeummá történő átépítés előtt.
A kiállításon a nagyközönség betekintést nyerhet az építkezés előtt álló érintetlen ipari környezetbe, mielőtt megkezdődnek a munkálatok a múzeum új otthonának kialakításához. 
A látogatók megismerkedhetnek a magyar vasúttörténet legendás mozdonyaival. A kiállítás vasúti nagyjárművei már januárban megérkeztek a Dízelcsarnokba, ahol hamarosan a közönség is találkozhat velük.  Az arzenál tagjai egy ikonikus 424-es gőzmozdony, a vasútvillamosítás kiemelkedő alakja, a Kandó Kálmán által tervezett, már 1932-ben forgalomba állt V60-as villanymozdony, egy a Szellem becenévre hallgató 242-es, a gőzmozdonyok sebességrekordere Magyarországon, két M44-es tipikus MÁV-os dízel tolatómozdony, egy Cmn személykocsi és az 1935-ös Árpád gyorssínautóbusz, amely Budapest és Bécs között közlekedett. A járművek szorosan kötődnek a helyszínhez, hiszen többségüket itt javították az Északiban.
Az ikonikus vonatok és az izgalmas családi programok mellett a Közlekedési Múzeum az Északi Járműjavító történetét is bemutatja. Azt is megmutatják, hogy fog kinézni az új Közlekedési Múzeum és a szintén megújuló környék, amin gőzerővel dolgozik az intézmény. 
Az új épület a jelenlegi tervek szerint 2026-ra készül el, addig viszont – amíg erre az építkezések megkezdése lehetőséget ad – folyamatos időszaki kiállításokkal és számtalan programmal várja a múzeum a látogatókat. 
A kiállítás csütörtöktől vasárnapig 12:00 és 19:00 között tart nyitva.
Cím: Budapest X. ker., Kőbányai út 30..
Jegyet a https://jegy.kozlekedesimuzeum.hu/ honlapon és a helyszínen lehet venni. Mivel az eseményen biztonsági és járványügyi okokból létszámkorlátot vezetett be az intézmény, aki teheti, jegyét vegye meg elővételben.

Nyitókép: Nyitrai Dávid/Közlekedési Múzeum

Shares
scroll to top