Close

Új, különleges turisztikai fejlesztés a Naplás-tónál

Budapest XVI. kerületében, a Naplás-tónál a kerületi önkormányzat és a Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködésében megvalósított kilátót adtak át. Szokatlan, egyben különleges és sok szempontból példaértékű turisztikai fejlesztés eredményét vehetik birtokba a főváros pesti oldalán kikapcsolódást, rekreációs lehetőséget keresők.


A városi erdők ökológiai és turisztikai értékének fejlesztése a Pilisi Parkerdő Zrt. egyik kiemelt célkitűzése. A főváros pesti oldalán elhelyezkedő erdőterületek fejlesztési szempontból jelentős potenciállal rendelkeznek, ezért is volt fontos a XVI. kerületi Naplás-tó környezetébe tervezett új kilátó megépítése.
A Naplás-tavi kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé. A kilátó terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. volt. A fagerendákból álló, 27 méter magas építmény jól illeszkedik a környezetbe és páratlan 360°-os panorámát nyújt a Naplás-tóra, valamint a Gödöllői-dombságra.
„Az új kilátóról jól láthatjuk az élhető Budapest egyik zálogát, a Cinkotai erdőt, amelyet más, hasonló kisebb-nagyobb városi erdőkkel együtt természetközeli rekreációs és sportolási helyszínként be tudunk kapcsolni a városi emberek életébe. És ami ugyanilyen fontos, a megfelelő szakmai lépésekkel, a szükséges kezelési, felújítási feladatok elvégzésével ezeket az erdőket be tudjuk kapcsolni a nagyvárosi klímavédelembe.” – fogalmazott az eseményen Szentpéteri Sándor helyettes államtitkár.
Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő vezérigazgatója elmondta: „A fenntartható erdőgazdálkodásnak mára szerves része a növekvő erdőlátogatási igények kezelése és bizonyos fokú szabályozása. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nekünk, erdőgazdálkodóknak olyan fejlesztéseket kell megvalósítaniuk, amelyek segítik az embereket a természetkárosítástól mentes, adott esetben, például nagyvárosokban és a környezetükben tömeges erdőlátogatásban. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha megfelelő partnerekkel tudunk szövetségre lépni és közös erővel munkálkodni a feladaton”.
Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő szerint a kerület emblematikus, környezetbe illő építészeti kuriózummal gyarapodott. Kovács Péter polgármester örömmel nyugtázta, hogy az új létesítmény azonnal Budapest egyik legnépszerűbb kilátójává vált.


A kilátó építése 2020. szeptemberében kezdődött és 2021. június 11-én fejeződött be. A beruházás költsége 100 millió forint volt.
Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Shares
scroll to top