Close

Műtárgyakat adtak vissza német családok Mexikónak

Két német család 34 történelmi, Mexikóból származó műtárgyat juttatott vissza a latin-amerikai országnak. Két személy felvette a kapcsolatot Mexikó berlini nagykövetségével, hogy átadják a darabokat – jelentette be a mexikói kormány szerdán. A jelentés szerint az összes lelet Észak-Rajna-Vesztfáliában volt, 28 darab Monheim am Rheinben, a többi 6 darab pedig Recklinghausenben. Az átadásra már májusban sor került.

Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter és Alejandra Frausto kulturális miniszter egy online rendezvényen köszönetet mondott az önkéntes visszaszolgáltatásért. Ebrard szerint ez néhány évvel ezelőtt talán nem lett volna lehetséges. Megváltozott a gondolkodás az ilyen darabok tulajdonjogáról – mondta. Ez több ország erőfeszítéseinek biztató eredménye – tette hozzá.

A mexikói kormány szerint a leletek különböző korszakokból és régiókból származnak. Köztük volt egy, a mezoamerikai preklasszikus korból származó, Kr. e. 1200 és 600 közötti időszakra datált, az olmék civilizáció stílusában készült, emberhez hasonló kőmaszk. Emellett számos emberi figurát és agyagból készült edényt is találtak a klasszikus (Kr. u. 250-900) és a posztklasszikus (Kr. u. 1000-1521) korszakból.
Mexikó kulturális hatóságai az elmúlt években fokozták erőfeszítéseiket az észak-amerikai ország kulturális örökségének védelme érdekében külföldön is. Panaszt tettek például a Mexikó spanyol meghódítása előtti időkből származó műtárgyak neves aukciós házakban történő árveréseire, valamint a nemzetközi divatmárkákra, mert azok az őslakos népcsoportok klasszikus textilmintáit az engedélyük nélkül használták fel kollekcióikban.

zeit.de

Fotó: tagesschau.de

Shares
scroll to top