Close

Miért nem akarunk Trianonról méltón megemlékezni?

Budapest, 2021 június 4. Bár a Trianoni Diktátum 101 éves, úgy látszik Budapest mélyen hallgat, mind kormány mind ellenzék csak jelzéseket, facebook posztokat osztogat, helyenkét egy-egy koszorúzást vág be a Hír tv. Hol marad a szomorúság, az áhítattal való megemlékezés? Fiatalok buliznak a Deák téren, mintha tudomást sem akarnának venni arról, hogy van egy párt, aki fáklyás felvonulást szervezett, egy párt aki mégsem feledi Trianont.

A Mi Hazánk Mozgalom a Hősök terére hívta a megemlékezőket, ahol egy kiadós beszéd után, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági szervezetének segítségével kordonba terelte az összesereglett 100-150 főt, s úgy indult neki a pesti éjszakának rigmusokat skandállva bakanótákat énekelve, „Vesszen Trianon!” felkiáltással. A cél végigmenni az Andrássy úton, át a körúton egészen a Kossuth térig. Táblákat vittek, melyen Nagy Magyarország megyéi szerepeltek és a lelkes tömeg áhítattal vette kezébe a fáklyákat, Kisgyerekes családok, jól öltözött szépkorúak mosolyogva meneteltek.

Öröm volt köztük lenni. De elgondolkodtató hol maradnak a több százezres tömegek, akiket Csurka István még a Hősök terére tudott hívni egy hasonló megemlékezéskor?

Utána is jártunk mivel foglalatoskodott az értelmiség Pesten ezen a jeles napon. Nos nem a politikai sallangok az érdekesek, ahogy az sem, hogy kivételesen Karácsony Gergely is posztolt egy olyan EU-konform Trianonosat (megj. talán ő az egyetlen baloldali akinek ez különben eszébe jutott), hanem az, hogy szépíróink mit csináltak. Lackfi János nem osztott meg Trianonról semmit, ahogy Szabó T. Anna sem, Dragomán György valami hamburger receptet talán, és sorolhatnánk Karafiáth Orsolya vagy a többi ballib által felkapott szerzőt—hát úgy látszik az ő lelkükben semmiféle törést nem okozott Trianon, ami azért is különös, mert Szabó T. amúgy ügyes tollforgató és ő is határon túli, ahogy férje is, lehet ezzel a témával nem akartak különösebben foglalkozni.

Marad tehát kevéske öröm, mikor azt látjuk legalább egy miniszterelnök-jelöltnek fontos ez a megemlékezés, Toroczkai László készségesen válaszolt az állampolgárok kérdéseire, méltón tisztelegve fehér ingben határon túl rekedt nemzettestvéreink előtt.

Shares
scroll to top