Close

Sziklába vájt történelem – árnyak és fények a Várnegyedben


Budapest egyik büszkesége a Budai Várnegyed – történelmi hangulata, a több száz éves múlt érzése a sokadik alkalommal is magával ragad. A Vár felszíni látnivalói alatt pedig több kilométer kiterjedésű barlangrendszer húzódik, mely több évszázad titkait rejti. A titkok labirintusain október 31-én „Sziklába vájt történelem – Árnyak és fények a Várnegyedben” címmel különleges éjszakai túra vezet végig. Az első ízben megvalósuló program egy korábban soha nem látott turisztikai összefogás eredménye.
A program első felében a résztvevők a Sziklakórház földalatti létesítményének egykor szükségkórházként funkcionáló termeit járhatják be. A múzeum ikonikus viaszfiguráinak egy része erre az éjszakára életre kel, az intézmény termei és folyosói pedig sötétbe borulnak. A program első szakaszában a látogatók egy zseblámpafényes történelmi időutazás során megismerkedhetnek a Várnegyed és Budapest történelmének legviharosabb időszakaival, és megtudhatják, mivel töltik az idejüket a Sziklakórház viaszfigurái, amikor kihunynak a fények a múzeumban. A túra első felének végén a résztvevők egy üvegajtón át léphetnek majd a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó természetes barlangba.


A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság által üzemeltetett barlangrendszerben, a föld alatti termek és folyosók hosszú során keresztül fény derül arra, hogy az évszázadok során hogyan alakultak át a természetes eredetű barlangüregek labirintusszerű pincékké, és miként hasznosították őket a legkülönfélébb módon a borospincétől a börtönön át az óvóhelyig. A séta során megcsodálhatók az örvénylő hévizek által kioldott gömbfülkék, gömbüstök, de látható egy jókora, recés mamutfog lenyomata is. Elvezet a sétaút a Várnaegyed házaihoz egykor kapcsolódott néhány kút mellett is, közben több legendát is megismerhetünk. Az itteni érdekességekről bővebben a Vár-barlangi séta programon tudhat meg az érdeklődő (www.varbarlangiseta.hu).

Rövid pihenő után a Budai Vár ékessége, a közel 800 éves Mátyás-templom felé visz az út. Cél a templom panorámaterasza lesz, ahonnan feltárul Budapest esti fényekben úszó lenyűgöző látványa. A kilátóterasz 360 fokban körbejárható, így lehetőség nyílik megcsodálni a város legszebb látnivalóit Budán és Pesten egyaránt. A templom koszorúerkélyéig 197 lépcsőfok vezet fel: az utat kényelmes tempóban, rövid pihenő beiktatásával lehet megtenni. Eközben a templom tornyaival, történetükkel és a hozzájuk kapcsolódó legendákkal ismerkedhet meg a látogató. Kiderül, hogy kik építették és kik lakják a Mátyás-templom harangtornyát.

Fontos információk:
Időpont: október 31, szombat A túrák 19:00-tól kezdve óránként indulnak. A túra időtartama 1,5 – 2 óra.
Találkozás: Sziklakórház Atombunker Múzeum (1012 Budapest Lovas út 4/c)
Részvételi díj: 5 900 FT/fő
Jegyvásárlás (október 8-tól): A Sziklakórház Atombunker Múzeum Webshop-Ajándékjegy felületén https://www.sziklakorhaz.eu/termekkategoria/ajandekjegy/

Egy túrán maximum 10 fő vehet részt! Az egyes túrákon való részvétel a jelentkezés sorrendjében biztosított, melyről visszaigazoló e-mailt küldenek. Az első két túra mindenképpen megtartásra kerül, további túrák minimum 5 fő jelentkezése esetén indulnak. A túrán 12 éves kor felett lehet részt venni!
A járványügyi helyzetre való tekintettel a szervezők kérik, hogy mindenkinél legyen maszk!

Shares
scroll to top