Close

Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál Gödöllőn


A Gödöllői Királyi Kastély ad otthont szeptember 11-13. között a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválnak. A rendezvény fókuszában változatlanul a természet értékeinek megőrzése és az ember felelőssége áll. Az idei év újdonsága, hogy Nemzeti Parkok Hete nyitórendezvénye is csatlakozott a fesztiválhoz.
Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón elmondta: a Magyar Nemzeti Parkok Hetének nyitórendezvényén Magyarország tíz nemzeti parkja mutatja be tevékenységét, aktív turisztikai kínálatát. Az esemény kiemelt vendége az Őrségi Nemzeti Park lesz. Az Őrségi Nemzeti Park őrségi parasztházat visz az eseményre, ahol a helyi termékeik és mesterségeik is bemutatkoznak. A Nemzeti Parkok Hetét a járványhelyzet miatt tavasszal nem tudták megtartani, ezért került át az esemény őszre, de most is az aktuális járványi szabályok betartása mellett várják az érdeklődőket.
Galisz Tamás, az IVON Kft. vezető tanácsadója elmondta, hogy itt mutatják be a Nemzeti Parki Termékek könyvet. A négyszáz oldalas kiadványban a kétszáz védjegyes termelőből hatvan termelőt mutatnak be. A kötet több mint 700 fotót tartalmaz és másfél év alatt készült el. A könyvet Osváth Sarolta írta és szerkesztette, a képeket Darabos György készítette.


A nyitórendezvény után szeptember 14-20. között sok program szól a nagycsaládosoknak, akik különféle túrákon vagy éjszakai csillagsétákon vehetnek részt, a gyerekeket külön foglalkoztató sátor várja, de a nemzeti parkok védjegyes termékei közül is válogathatnak az érdeklődők.


Székelyhidi Tamás, a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál főszervezője azt mondta, hogy hat év alatt a fesztivál kísérőrendezvényei egyre népszerűbbé váltak és mivel szinte minden művészeti ág képviselteti magát az eseményen, ezért döntöttek úgy, hogy egy átfogóbb név alatt folytatják a korábban Nemzetközi Természetfilm Fesztivál néven ismert rendezvényt.
Mint mondta, a fesztivál középpontjában továbbra is a természetfilmek állnak. Idén csaknem 2200 nevezés érkezett a fesztiválra a világ 114 országából. Az alkotásokat a közönség hat vetítési helyszínen tekintheti meg, a fesztivál filmjeinek 80 százaléka premier lesz. Felhívta a figyelmet arra, hogy Gödöllő főterén szeptember 4-től is tartanak vetítéseket. A Varázslatos Magyarország és az Ember és Természet című fotókiállítások pedig szeptember 20-ig lesznek láthatók. A gyerekeket játszóház és az Alma együttes koncertje is szórakoztatja. Art mozikban és a nemzeti parkok látogatóközpontjaiban pedig az Országos Természet- és Környezetvédelmi Filmnapok várják a látogatókat.
Lépj a természetbe! címmel hétrészes ismeretterjesztő sorozat indul a fesztivállal egyidőben a városi és regionális tévécsatornák bevonásával. A gödöllői arborétumban organikus szoborpark épül, a fesztivál ideje alatt négy szobor készül el, így egy új helyszín és állandó kiállítási tér jön létre. Közösségi trash art szobor idén Süsü, a sárkány lesz, ezzel tisztelegnek az idén elhunyt Csukás István író emléke előtt.
A koronavírus-járvány miatt idén a rendezvényt kisebb területen tartják. A Gödöllői Királyi Kastély termeiben és szabadtéren is lesznek vetítések.
Krakkó Ákos, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kommunikációs vezetője hangsúlyozta: a jó természetfilmek igazodási pontnak számítanak, és az Áder János köztársasági elnök által alapított alapítvány fontos feladatának tekinti, hogy partnere és ha teheti, támogatója legyen az olyan eseményeknek, amelyek a természet szépségére és megóvására hívják fel a figyelmet. Mint mondta, idén 85 millió forinttal támogatják az eseményt és első alkalommal adják át a fesztiválon a Kék Bolygó Alapítvány klímavédelmi díját.


A teljes program: https://godollofilmfest.com/hu/festival-2020-0

A vetítési program: https://godollofilmfest.com.hu/filmszemle#an-n3436

Shares
scroll to top