Close

Saját kezébe vette a felújítást a lakosság

Sokan saját kezűleg fogtak felújításba a koronavírus járvány alatt, jelentősen nőtt a barkácsolási kedv a lakosság körében. Ezt támasztja alá a Mapei Kft. DIY forgalmának alakulása. Az év első hat hónapjában 632,4 millió forint volt a DIY szegmens forgalma, ami 23,4 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Ilyen jelentős növekedésre még nem volt példa a szegmensben a vállalatnál.

Március elejéig még nem volt számottevő változás a forgalomban. Az év első két hónapjában átlagos volt a szegmens növekedése. Azonban március második felétől a DIY szektort is elérte a pánikvásárlás, ami jelentősen megnövelte a forgalmat, 20 százalékos növekedést gerjesztve. A kijárási korlátozások időszaka alatt, március végétől április közepéig tovább erősödött a DIY forgalom, áprilisban 34 százalékos volt a növekedés. Sokszor évtizedes elmaradásban lévő felújítások kerültek hirtelen napirendre.

„Érdekes jelenségre bukkantunk, keresve a növekedés okait. Sok, a járvány miatt hazakényszerült honfitársunk most vette észre, hogy a lakását, házát érdemes lenne felújítani. Szép számmal kezdtek bele a felújításokba, sokan saját kezűleg” – mondta Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője.

Április közepétől kezdett normalizálódni a helyzet. Javult az áruellátottság és visszaállt az emberek bizalma, elhitték, hogy mindent lehet kapni. Majd május elejétől fokozatosan visszatért az élet a megszokott medrébe. Az előző hónapok előrehozott beszerzései miatt májusban 2 százalékra lassult a forgalom növekedése. A Mapei Kft. bízik benne, hogy megmarad a barkácsolási és renoválási kedv, és kitart a szegmens lendülete.

Forrás: Mapei Kft.

Shares
scroll to top