Close

Mi is „körbetáncoltuk” a Kárpát-medencét

Az Összetartozás 100 folk elnevezésű program kezdeményezői felszólítottak minden, Kárpát-medencében működő magyar néptáncegyüttest, mutassák meg viseletüket és táncukat egy rövid videó keretében, amit megosztanak a Facebook-csoportban. A megmozdulásban részt vettek kiskőszegi és szentlászlói táncosaink is, ily módon csatlakozva a nemzeti összetartozás napjának a programjaihoz.
A járvány miatt kialakult helyzet nem teszi lehetővé június 4-én a Nemzeti Összetartozás Napja megtartását. Az Összetartozás 100 folk elnevezésű program kezdeményezői éppen ezért egy izgalmas felhívást tettek közzé a Facebookon: felszólították a Kárpát-medencében működő néptáncegyütteseket, mutassák meg népviseletüket és a térségükre jellemző táncstílust egy rövid videó keretében, amit megosztanak a csoportban. Mindezt úgy, hogy az adott helység egy jelképes épített vagy természeti öröksége jelenjen meg a háttérben.
A programhoz csatlakoztak drávaszögi és szlavóniai táncosaink is, ők ily módon vesznek részt a nemzeti összetartozás napi programban.
A kiskőszegiek páros szólótáncukkal vettek részt a programban
A kiskőszegi HMDK-alapszervezet táncosai közül Virág Lilla és Kovács Attila páros szólótáncukat osztották meg az online felületen nemzettársainkkal, azt a sárközi ugróst, amellyel tavaly részt vettek Szekszárdon a Dél-dunántúli Regionális Gyermek Szólótánc Versenyen. A koreográfiát Bátai Rita és Lieszkovszky Tamás koreográfusok tanították be nekik. A videót a faluközpontban vették föl, a háttérben a település egyik jelképével, a templommal.
– A részvételt azért tartottuk fontosnak, mert egy olyan időszak van a hátunk mögött, amikor nem tarthattunk közösségi összejöveteleket, így nem működhettek tánccsoportjaink és egyesületünk sem. Nem tarthattuk meg a falunapunkat sem, amely az idén jubilált volna. Ezért ragadtuk meg az alkalmat, hogy e nemes cél érdekében mi is kifejezzük, összetartozunk – nyilatkozta lapunknak Sipos Krisztina, a kiskőszegi HMDK-alapszervezet titkára.
Hozzátette, a bekövetkezett helyzet felborította terveiket, de így legalább mindenki megpihent, és újult erővel láthatnak munkához, s tervezhetik programjaikat az év hátralevő részére.
– Lassan elkezdődnek a táncpróbák, és május 31-én már fellépése is lesz a Kiskőszegi Kisasszonyok és Legények Tánccsoportnak, a nagybodolyai májusfa-kitáncoláson szerepelnek majd – tudtuk meg Krisztinától.

A szentlászlóiak saját táncukat és népviseletüket mutatták meg
A szentlászlói Petőfi Sándor Kultúregyesület népi tánccsoportjának asszony tagjai is készítettek videót, melyet a falu református temploma előtt vettek fel.
– Egyesületünknek több népitánc-szekciója is van, tagjaik számos Kárpát-medencei koreográfiát sajátítottak el. Mi ragaszkodtunk hozzá, hogy saját, szlavóniai táncot mutassunk be az összmagyarságnak, az eredeti népviseletben. Tánccsoportunk néhány nőtagja hagyományos szlavóniai viseletben járta a rezálást, a böjti leánytáncot – nyilatkozta lapunknak Lapis János, a kultúregyesület elnöke, hozzátéve, ezzel az volt a céljuk, hogy megmutassák, ápolják hagyományaikat, amelyek a gazdag magyar népi kultúra értékes színfoltjai.
A videóra rögzített rezálást pont úgy járták az asszonyok most is, mint régen, amikor a lányok színpompás viseletbe öltözve alkottak kört a falu főterén, általában vasárnaponként, és zeneszó nélkül, a saját énekük ritmusára táncoltak. Lapis elmondta, bíznak benne, hogy most már lassan lecseng a járványhelyzet és normalizálódik a helyzet. Az elmúlt időszakban egyesületük tevékenysége is szünetelt, legutóbbi megmozdulásuk a májusfaállítás volt. Kultúrotthonukon felújítások folynak, és beszélgetésünk idején készültek első gyűlésükre. Hamarosan kezdik a táncpróbákat, és programötleteik is vannak, jövő hónap végén tartanák meg falunapjukat, remélik, hogy ennek nem lesz akadálya.

Shares
scroll to top