Close

Miniversum Dorogon

Dorogon a szénbányászat 222 éves múltra tekint vissza. Ennek állít emléket a januárban megnyílt Reimann Bányászattörténeti Miniversum. A városka új turisztikai attrakciójának számító látogatóközpontban a különleges makettvilág mellett interaktív elemek is segítik a látogatókat a téma megismerésében.

A létesítmény felső szintjén általános tájékoztatást adnak a Dorogi-szénmedence történetéről, vetítőképes előadással színesítve. Be lehet kukkantania bányairodába is, melynek nevezetes berendezései tárgya az ún. társláda. Ezek már a XV. században is ismertek voltak, ilyenekbe gyűjtötték a pénzt, a bányászok és a bányatulajdonosok felajánlásaiból. Ebből a pénzalapból segítették betegség, sérülések esetén a bányászokat, és ebből részesedtek a munkaképtelenné vált vagy balesetben meghalt dolgozók családjai is. Később ezek afféle önsegélyező pénztárakká váltak, pénzalapokká alakultak, és 1854-ben már kötelezővé váltak.


A kiállítás alsó szintjén élethű makettek vannak, a bánya működésének, a szénkitermeléssel kapcsolatos munkafolyamatoknak a bemutatásával. A látogató „leszimulálhat” egy bányarobbanást is. VR szemüvegen keresztül nyolc filmet is meg lehet tekinteni. Ugyanezen a szinten kapott helyett egy valósághű tárnafolyosó, a maga ácsolataival, és eredeti szerszámokat is kézbe vehetnek a látogatók. A látogatás végén egy kvízgépen ellenőrizhetjük az imént megszerzett tudásunkat.


A Miniversumot, amely az Esztergomi út 4. szám alatt található, hétfő kivételével minden nap 10-18 óra között lehet látogatni, akár egyénileg is. Csoportok – külön díjért – tárlatvezetést is igényelhetnek.
Bognár Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top